Judeţul Vâlcea. În locul pădurilor stufoase au apărut acum cioturi de copaci, răsfirate pe munte. S-a tăiat masiv în zona Câinenii Mari. Oamenii din sat aveau dreptul să exploateze 5.000 de metri cubi de lemn pe an. Însă firma care se ocupa de tăieri a scos anul trecut lemn cât pentru şapte ani. S-au deschis patru dosare penale la DNA Piteşti.
„Legea asta trebuia dată mai demult. Nu acum, în ultimul ceas. Tot e bine și în al 12-lea ceas. Ca să nu se mai taie așa, să zic, la ras, cum s-a tăiat până acum. Să mai constrângă un pic tăierile că, până la urmă, copiii noștri nu o să mai aibă nici oxigen”, a spus Achim Trocaru, viceprimarul comunei Câineni.
Şi nu este singurul caz. La un control făcut anul acesta în Argeş, ministrul Apelor şi Mediului a descoperit că au dispărut 900 de hectare de pădure dintr-o zonă protejată, tăiate de-a lungul ultimilor ani.
Un grup de parlamentari vrea să completeze Legea siguranţei naţionale. Iar tăierile ilegale să fie considerate atentat la siguranţa statului.
„Este o necesitate pentru România adoptarea acestor modificări la Legea siguranţei naţionale, şi anume considerarea de vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale a tăierilor ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar şi, de asemenea, tăierea fără amenajament a pădurilor de protecţie”, a spus Lucia Varga, deputat PNL.
„Ministerul Mediului, ca şi autoritate care investighează şi depistează în primă fază aceste infracţiuni privitoare la fondul forestier, va beneficia de sprijinul organelor cu abilităţi pe linia siguranţei naţionale a României. SRI, SIE şi SPP, precum şi Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naţionale şi Minsiterul de Interne prin structuri interne specializate”, a spus Alexandru Digă-avocat.
Proiectul mai are nevoie de votul Senatului, cu rol decizional, pentru ca defrişările ilegale să ajungă pe lista ameninţărilor la securitatea naţională.