Proiect de lege. Cartelele pre-pay vor putea fi deținute și cumpărate doar cu buletinul 

Data publicării:
barbat vorbeste la telefon-2

Actualizare 14.19. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind cartelele pre-pay. Acesta va fi trimis la Parlament. Astfel, cartelele vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, iar cei care au deja cartele pre-plătite au la dispoziţie sase luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a se înregistra cu un act de identitate la furnizorul de telefonie. În caz contrar, pierd numărul. 

Legea mai trebuie să ajungă şi în Parlament, unde ar putea fi modificată. Actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

În prezent, cartelele telefonice preplătite pot fi cumpărate în România de la orice magazin, fără niciun fel de identificare a utilizatorilor. Le găsim la chioşcurile de ziare, la poştă, la furnizorii de telefonie mobilă sau la magazinele de cartier. O situaţie care face ca identificarea utilizatorilor să fie anevoioasă şi să pună piedici în munca de cercetare penală.

De altfel, proiectul de lege a fost cerut de CSAT, după atentatul terorist de la Burgas, Bulgaria, din vara anului 2012.

România nu este însă singura ţara cu o asemenea reglementare. În Europa sunt mai multe state în care se cer datele de identitate ale cumpărătorului -  Letonia, Bulgaria şi Grecia, dar şi Germania şi Danemarca.

__________________________

Înainte de aprobare, Victor Ponta a verificat dacă proiectul este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului.

Proiectul de lege, domnul Cotovelea, aţi avansat împreună cu ministrul Justiţiei ? Putem să-l trimitem la Parlament conform solicitării CSAT ?", s-a interesat premierul, în şedinţa de guvern.

Ministrul a confirmat că proiectul este redactat şi se referă la regimul cartelelor pre-plătite.

Avem inclusiv semnătura ministrului Justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului - n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior”, a spus Răzvan Cotovelea.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria, potrivit Mediafax.

El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare.

În forma de la acea dată, proiectul prevedea că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri