În acest moment legea prevede că fiecare primărie are dreptul de a alege dacă îi scuteşte sau nu de plata impozitului pe proprietarii de clădiri declarate monument istoric. Parlamentarii susţin că nu sunt foarte multe situaţiile în care autorităţile locale să nu mai perceapă acest impozit.
„Am constatat că de fapt autorităţile publice locale nu prea s-au grăbit să nu impoziteze aceste clădiri care de obicei sunt, de exemplu, în centrul oraşelor şi chiar erau impozitate cu o sumă mai mare”, spune Marton Arpad, deputat UDMR, iniţiatorul legii.
În plus, aleşii cred că proprietarii unor astfel de imobile ar trebui scutiţi de plata impozitului pentru că întreţinerea clădirilor este costisitoare.
„Mi se pare o idee foarte bună, mai ales că, din câte ştiu eu, în case de genul ăsta sau mai mult oameni în vârstă care nu au neapărat nişte venituri foarte mari şi cred că le-ar fi de mare ajutor. Este şi foarte mare, apartamentele sunt foarte mari şi oamenii practic încălzesc o cameră, camera în care stau”, afirmăElena Mihăiescu, locatar.
„Este binevenită pentru că şi noi vrem să reparăm faţade, vrem să reparăm acoperişul, să arate casa bine, foarte greu obţii credite de la bancă sau alte soluţii financiare pentru a face să fie frumos şi lumea să aprecieze străzile vechi şi Bucureştiul de altădată”, spune un locatar.
Iniţiatorii spun că nu au calculat care ar fi impactul asupra bugetelor locale. Numai în Bucureşti numărul clădirilor care au statut de monument istoric este de aproximativ două mii.