Poliția Locală din Brăila a identificat deja 10 imobile ai căror proprietari fie nu se cunosc, nu sunt de găsit sau pur şi simplu nu reacţionează la amenzi şi somaţii.
„Acest imobil, spre exemplu, situat pe un bulevard important al Brăilei, nu mai are proprietar de 25 de ani şi, după cum se vede, casa reprezintă un adevărat pericol public, motiv pentru care autorităţile vor acum să o demoleze”, relatează Ana-Maria Dobre-reporter Digi24.
Un caz special este cel al unui un edificiu care aparține Ambasadei Italiei. În ciuda somațiilor repetate ale primăriei, nimeni nu a făcut mai nimic. Ambasada Italiei la București a făcut la solicitarea Digi24 următoarea precizare: „Pe ambele fațade ale clădirii sunt amplasate anunțuri pe care scrie "Pericol de prăbușire". Pentru a evita posibile accidente, Ambasada Italiei a luat, de asemenea, toate măsurile necesare pentru siguranța și protecția clădirii în luna aprilie 2014.
Deși are un statut aparte, clădirea Ambasadei Italiei nu va avea parte de tratament diferențiat și riscă să fie demolată, iar proprietarul să suporte costurile. Primarul este decis să folosească orice metodă ca să scape de casele-fantomă.
„Inclusiv de preluare în domeniul public-privat al municipiului Brăila. Că după aia să pot să intervin, că acum nu pot să intevin, că nu sunt ale noastre”, spune Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila.
Vecinii acestor nepăsători sunt exasperaţi.
„Partea asta de sus cade, peretele ăla lateral e dus spre curtea mea şi mi-e frică, că poate să cadă oricând în curte”, spune Ştefan Grama, vecin al unui imobil degradat.
Ca să arate că nu glumesc, autorităţile au dat deja 70 de amenzi celor care îşi lasă proprietăţile în paragină.