În 1992, de Paşte, Regele Mihai se întorcea în sfârșit în țara sa, după 45 de ani de exil. Lângă suveran stătea un copil despre care românii nu știau nimic: principele Nicolae, nepotul său. Al treilea în linia de succesiune a Casei Regale, principele este fiul principesei Elena, a doua fiică a regelui Mihai şi a fostului reprezentant ONU, Robin Medforth-Mills. S-a născut în 1985 în Elveția și a trăit mult timp în Marea Britanie.
„Noi neavând copii, evident că într-un anume fel ne uităm spre cine anume va prelua după dispariţia noastră toată responsabilitatea Casei. Linia de succesiune nu permite abateri, iar următorii în succesiune sunt el şi sora lui”, a declarat Principele Radu al României.
Până în 2010, el a purtat numele de Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills. Din 2012 s-a mutat definitiv în România unde a participat ca voluntar la campanii ecologiste și umanitare.
În ultimii ani, Principele Nicolae a fost nelipsit în pozele de grup ale Casei Regale. Cu atât mai mult decizia de astăzi a Regelui Mihai este una surprinzătoare. „E un om tânăr, e un om cu avânt, cu păreri diametral opuse nouă, noi suntem o generaţie cu totul diferită faţă de a lui”, a declarat Principele Radu al României referitor la această decizie.
În urmă cu opt ani, Regele Mihai a stabilit o nouă linie de succesiune și a modificat Statutul Casei Regale. Noile reguli permit moștenirea dinastică pe linie feminină și căsătoriile membrilor familiei regale cu persoane fără sânge albastru. Noua lege confirmă situația de fapt din familia regelui Mihai. Nici una dintre fiicele regelui Mihai nu s-a căsătorit cu o persoană de rang înalt. Iar actuala moștenitoare a Coroanei României, Margareta, s-a căsătorit în 1996 cu actorul Radu Duda, ridicat la rangul de Alteță Regală și Principe al României.
„Trebuie ca și familia regală să se adapteze la noile condiții din Europa și din lume. Observați că principesa spaniolă, diferiți moștenitori regali din Danemarca și din Suedia s-au căsătorit, chiar şi principele moștenitor al Angliei cu persoane burgheze, și lucrul acesta este acceptat”, a declarat avocatul Adrian Vasiliu.
La împlinirea vârstei de 90 de ani, regele Mihai a ținut un discurs istoric în Parlamentul României, unde a precizat: „După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare Naţiunii Române: cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.”