Un punct nevralgic al chestiunii cărților scrise în penitenciar este modul în care li se conferă statutul de „lucrare științifică”. Un rol-cheie îau profesorii universitari care au coordonat aceste lucrări.
Ion Marin, cunoscut jurnalist și profesor de Drept și Științe Politice, este cel mai prolific girant al unor volume redactate în închisoare: are la activ 20 de titluri, semnate de Sorin Roșca Stănescu, Dan Diaconescu, Dan Păsat și alte nume sonore. Ion Marin susține că rolul unui cadru universitar este mult mai redus decât s-ar putea crede.
Ion Marin, profesor universitar: Rolul profesorului universitar, care a fost tăvălit în toată această campanie, în toată această vânătoare de vrăjitoare, s-a redus, conform legii, la acest aviz. Pe o hârtie pe care o primește, e standard - că unii se mirau de ce seamănă între ele niște asemenea recomandări ale profesorilor universitari.
Cătălin Parfene, istoric: Acest caracter științific este acordat sau girat de o singură persoană, de un cadru universitar, mai exact, și în baza acestui gir, comisia din penitenciare și judecătorii, ulterior, aceste persoane bifează, pur și simplu, ok-ul pentru caracterul științific al lucrării.
George Becali: Vă spun eu cum e legea! Prima dată iei un acord, de la un profesor universitar, care văd că-i anchetează. N-ai ce să anchetezi, că ăla zice „Se recomandă de către mine că e bine ca lucrarea „Becali și politica - începuturile” să fie bună, benefică pentru public”. Atâta spune el! Că e bine s-o scrii.
Ion Marin, profesor universitar: Toată această „coordonare” mi-a luat mai puțin de 20 de minute, pentru că eu semnez ceva mai repede de-atât. Vreau să fiu eu trecut acolo și campion în privința „coordonării”, în 20 de minute, a 20 de lucrări științifice. Odată! E record de Guinness Book.