Munca pe plantaţia de cătină începe în zori şi se termină abia la lăsarea întunericului. Opt oameni îl ajută pe Nicolae Bratosin să recolteze fructele acrişoare.
„Trebuie arat şi prăşit permanent. În momentele de secetă trebuie udată. Avem instalaţii de picurare”, spune Nicolae Bratosin. A fost bijutier, iar după ce a ieşit la pensie a vrut să se retragă într-un loc liniştit. A descoperit beneficiile cătinei în urmă cu nouă ani, iar pasiunea s-a transformat uşor-uşor în afacere. Aşa se face că din 2013 deţine singura fabrică de procesare completă a cătinei, care produce suc, ulei, dar şi pulbere de cătină, care se poate folosi în salate. Totul, bio.
Sucul este obținut prin presare la rece. Nu se conservă și nici nu se pasteurizează. Se congelează. Sucul natural de cătină conţine vitamina C naturală, întăreşte sistemul imunitar, este anticancerigen, cicatrizant şi se spune că este elixirul fericirii.
„Este extraordinar. Ca şi schimbări, am constatat că, de când consum, nu am mai răcit iarna. Îţi dă, aşa, o energie, o vitalitate”, spune Nicolae Bratosin.
În acest an, fermierul a recoltat toate cele cinci hectare şi jumătate de cătină pe care le cultivă şi se laudă deja cu o producţie record: cinci tone la hectar faţă de patru - până acum. Fostul bijutier şi-a încercat norocul şi cu 700 de puieţi de goji. Anul trecut a avut producţie bună dar, anul acesta a fost obligat să-i neglijeze: a avut prea mult de muncă la cătină.