Armata română se pregăteşte să renunţe la vechile avioane ruseşti MiG. Primele 6 aparate de luptă americane ajung în ţară. La mâna a doua, e drept, dar modernizate. Ministrul Apărării a mers personal în Portugalia să semneze de primire. Chiar dacă au trecut demult de vârsta majoratului, avioanele F-16 sunt nişte fortăreţe zburătoare, spun militarii care s-au antrenat cu ele.
Piloţii au aşteaptat lângă avioanele vopsite în culorile armatei române ordinul de decolare, ca să le ducă în noua casă: baza militară de la Feteşti. Unul dintre cei care se pregătesc să se aşeze la manşa unui F16 este Miky. Are peste 100 de ore de zbor cu acest aparat de luptă şi s-a antrenat doi ani în Portugalia, împreună cu colegii lui.
„A fost o experienţă incredibilă. Am învăţat de la unul dintre cei mai buni piloţi pe care i-am întâlnit în viaţa mea. Este deja un sistem de arme. Acest avion, dacă vreţi să-i spuneţi aşa, este făcut pentru a merge la război”, mărturiseşte acesta.
Alături de piloţi, armata română a trimis în Portugalia şi tehnicieni de aviaţie care au asistat la modenizarea avioanelor.
„Este un nou început. Schimbăm tehnica de la est la vest”, spune Ionel Tănase.
Achiziţia a fost însă controversată. Fabricanţi de avioane din Statele Unite, Suedia, Franţa plus grupul Eurofighter Typhoon s-au oferit să vândă aparate de lupte României. În cele din urmă Guvernul a decis în 2013 să cumpere la mâna a doua avioane din Portugalia, care zboară de 20 de ani.
Contractul în valoare de 628 de milioane de euro pe care România cu Portugalia pentru achiziţia a 12 avioane de tip F 16 nu înseamnă că statul român cumpără doar aceste avioane. Ei bine, în această sumă intră inclusiv armamentul, bombele, dar şi echipamentul de la sol. Mai exact radarul cu ajutorul căruia toate aceste avioane de tip F 16 pot fi coordonate.