Primele avioane F16 ajung în România peste trei ani

Data publicării:
avion F16-1

Contractul privind achiziția celor 12 avioane F-16 din Portugalia a trecut prin Parlament în urmă cu o lună și jumătate, a primit avizele necesare și, de asemenea, avizul Guvernului. Valoarea totală a contractului este de 628 milioane de euro.

România a plătit prima tranșă de bani către Portugalia pentru avioanele F-16 cumpărate din această țară. Este vorba despre 100 de milioane de euro.

În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloţi şi 75 de tehnicieni)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. 

F16 varianta Block 25 este avionul de luptă american care ajunge în România la începutul anului 2016. Contractul a fost semnat săptămâna trecută.

Aparatele de luptă americane au intrat în dotarea Portugaliei în 2002. Mai pot fi însă folosite cel puţin 15-20 de ani de piloţii români. La fel şi echipamentul militar al avionului care va fi modernizat.

F16 este un avion de producţie americană. Războiul din Golf este cel care l-a propulsat printre cele mai fiabile avioane de vânătoare din întreaga lume. Contractul de achiziţie prevede şi modernizarea aparatelor de zbor.

Raza de acţiune a unui astfel de avion este de 3.200 de kilometri. Cea de luptă poate atinge până la 600 de kilometri.

Modernizarea avioanelor americane include schimbări majore - de la modificările aduse computerelor de bord, până la cele operate asupra softului de manevrare a armamentelor de la bord.

În mod normal, un avion de război F16, varianta block 25, este dotat cu un tun de 20 de milimetri, rachete neghidate şi ghidate, dar şi cu bombe ghidate prin laser, capabile să evite radarele de interceptare.

„Se pliază perfect pe condiţia României. Un F16 dispus central pe teritoriul României poate acoperi tot teritoriul”, spune un fost adjunct al Forțelor Aeriene.

România plătește în total 600 de milioane de euro pentru cele 12 avioane de luptă F16. Suma va acoperi şi modernizarea pistelor de la Feteşti, Câmpia Turzii şi Buzău, dar şi antrenamentul angajaţilor MApN. Nouă piloţi şi 75 de tehnicieni vor pleca în Portugalia ca să fie instruiţi pentru noul aparat de zbor.

25 de ţări din întreaga lume au în acest moment avioane de luptă F16. În total 4.500 de aparate de zbor americane sunt capabile să efectueze misiuni de luptă în întreaga lume. Până când aparatele de zbor vor intra în dotarea Forţelor Aeriene, piloţii români vor continua să zboare cu bătrânul Mig21 Lancer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...