Președintele liberal a ținut, totuși, să precizeze că intrarea lui Klaus Iohannis în PNL nu pune sub semnul întrebării protocolul cu USL, dar, în opinia liderului PNL, primarul Sibiului poate ținti la cea mai înaltă funcție, inclusiv cea de președinte sau premier.
La rândul său, Klaus Iohannis a avansat și ipoteza de a conduce o regiune, după împărțirea administrativ-teritorială a țării.
Secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, a fost cel care a anunțat primul, miercuri, înscrierea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, în PNL.
El este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar din 2001 este preşedintele formaţiunii.
Klaus Iohannis s-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali.
Iohannis a fost în relaţii bune cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PDL din 2004, iar în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, acestea au devenit şi mai strânse, în urma vizitelor repetate pe care şeful statului le-a făcut la Sibiu.
Înaintea alegerilor locale din 2008, însă, relaţia s-a rupt, după ce Daniel Thelmann, primarul Mediaşului, a plecat din FDGR pentru a candida pe listele PDL, câştigând, de altfel, un nou mandat.
În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, mandatul său urmând să fie formarea unui guvern care să gestioneze problemele economice urgente şi să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale.
În schimb, preşedintele Traian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.
Ponta: Părerea mea este excelentă despre Iohannis
„Ar fi o veste foarte bună, dacă se confirmă. Nu pot să comentez ceva pe surse. Părerea mea este excelentă despre domnul Iohannis ca om politic, ca primar”, a declarat premierul Victor Ponta, la Cluj.
Anunțul oficial a fost făcut ulterior, în timpul conferinței de presă a PNL.
Iohannis: Am luat hotărârea de a deveni membru PNL
„Anunțul este unul extrem de simplu. Începând de astăzi sunt membru al PNL. Am luat hotărârea de a deveni membru PNL în urma invitației exprimare de președintele Crin Antonescu. Această invitație m-a onorat, mi-a dat de gândit și rezultatul este cel de azi”, a declarat Iohannis la conferința de presă de la PNL.
Antonescu: Este un moment foarte important pentru PNL
„În calitate de președinte al PNL salut acest moment ca unul foarte important. Îl salut cu bucurie, este un moment foarte important pentru PNL. Am lansat o invitație insistentă și am lansat-o de mai multă vreme unui om care, dintre persoanele publice din România, se bucură de o mare vedere, unui om care a dovedit că performanța constantă este posibilă, unui om cu care toți, în această țară, ne mândrim. De astăzi, PNL este mai bogat, mai puternic și mai prestigios”, a completat președintele PNL, Crin Antonescu.
Antonescu: Îl văd bun de premier pe Iohannis
Președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, răspunzând unei întrebări, că Iohannis i se pare potrivit pentru funcția de premier, subliniind că această afirmație nu afectează susținerea PNL pentru Ponta ca premier.
Întrebat dacă îl consideră pe Klaus Iohannis potrivit pentru funcția de premier, Crin Antonescu a răspuns: „Da, fără îndoială, cu precizarea că intrarea lui Iohannis nu înseamnă vreo modificare în angajarea noastră la nivelul USL. Nu are nicio legătură intrarea lui Iohannis în PNL și nu afectează susținerea PNL pentru Ponta ca premier. Faptul că îl consider un om capabil să fie premier, asta nu spune multe”.
Imediat după înscrierea lui în PNL, conducerea PNL s-a întrunit într-o ședință neprogramată. La un moment dat, Crin Antonescu a ieșit din ședință și a declarat ziariștilor că pregătește „o formulă nouă statutară de conducere”.
Întrebat dacă Iohannis ar putea primi funcția nou-creată de prim-vicepreședinte al partidului, Crin Antonescu nu a negat.
Iohannis:„Nu este afectat statutul meu de primar”
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că înscrierea sa în PNL nu afectează mandatul său de edil, el precizând că poate fi afectată doar poziţia sa de preşedinte FDRG dacă va fi ales într-o funcţie în formaţiunea liberală.
Întrebat în ce fel este afectat mandatul său de primar, având în vedere prevederile legale conform cărora un edil îşi pierde mandatul dacă trece la alt partid, Iohannis a răspuns: "Nu am de gând să părăsesc FDRG. Având în vedere că FDGR nu e partid politic şi având în vedere că statutul permite ca un membru să fie şi membru al unui partid politic, nu voi fi în situaţia de incompatibilitate".
„Nu este afectat statutul meu de primar”, a subliniat Iohannis.
El a precizat că doar poziţia sa de preşedinte al FDRG poate fi afectată dacă va fi ales într-o funcţie de conducere în PNL.