552 de primari din România ocupă ilegal funcţia de edil de mai bine de un an după ce au schimbat partidul din care fac parte. Printre ei şi primarul Galaţiului. Are însă o explicaţie pentru mutarea politică. „Ce vă răspund, o să puneţi pe seama infantilismului politic de care de multe ori am dat dovadă până acum. Şi e drept, nu mă pot obişnui cu stilul şi modul de a se face politică la noi”, a declarat Marius Stan.
De modul de a face politică în România au profitat alte sute de primari, după Ordonaţa de Urgenţă din 2014 care le acorda 45 de zile ca să schimbe partidul fără să-şi piardă funcţia. Numai că, ulterior, Curtea Constituţională a decis că traseismul primarilor este ilegal şi ar trebui să ducă la pierderea mandatului.
„Parlamentul trebuia să constatate că respectivele mandate au încetat. Suntem ca de obicei într-o situaţie de struţo-cămilă în care avem primari care ocupă ilegal nişte funcţii”, spune Laura Ştefan, expert anticorupţie
S-a ajuns în această situaţie pentru că, de un an de zile, parlamentarii nu au găsit timp să pună în aplicarea decizia Curţii Constituţionale. Aşa se face că avem primari care au trecut şi prin patru partide poilitice.
„Sunt primari care au schimbat absolut toate partidele posibile. Poţi să fi ales în 2012 în USL, să ajungi în PSD, după migraţie poţi să ajungi în, de exemplu, în PPDD, iar la final, în 2015, tu eşti în UNPR”, spune Septimius Pârvu, expert jurist.
Expert Forum a făcut şi o hartă a primarilor migratori. În 2012, se ştia clar din ce partid face parte fiecare primar. Doi ani mai târziu se rupe alianţa USL iar primarii primesc liber la migraţie. Toate schimbările de pe scena politică se văd şi un an mai târziu, când harta devine mozaic.
Şi localitatea Popricani, din Iaşi şi-a schimbat culoarea politică
„Mă bucur că sunt traseist. Comuna Popricani avea conturile blocate, avea o datorie uriaşă de două milioane de euro. A trebuit să negociez fiindcă toate se întâmplau pentru interesul comunei. Consider că a meritat”, a declarat Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani, Iaşi.
Mulţi dintre primarii traseistşi se pregătesc să candideze din nou, ba chiar au şanse mari să fie aleşi edili dacă alegerile vor avea loc într-un singur tur, spun speciliştii. Societatea civilă trage un semnal de alarmă.
„80-90 la sută şanse ca în municipii mari să se aleagă aceiaşi primari, sunt cei ilegalişti, ei organizează alegerile în iunie, ei le câştigă, ei le vor câştiga în noiembrie, banii pierduţi pe clientelism de partid sunt mult mai mulţi decât cei pierduţi dacă ai organiza încă un tur de scrutin”, spune Sorin Ioniţă, expert ȋn reforma administraţiei publice.
În vară vor fi organizate alegeri pentru ocuparea a nu mai puţin de 3.187 de posturi de primar.