În favoarea modificării legislative au votat reprezentanţii puterii, ai PPDD şi 13 liberali – 60 dintre aceştia abţinându-se.
Administraţiile locale au în subordine mai multe societăţi de salubritate, distribuţie de energie şi de apă sau de îngrijire a spaţiilor verzi.
Este o practică, în întreaga ţară, ca reprezentantul primăriei în consiliile de administraţie să fie chiar primarul sau viceprimarul. Astfel, în peste o sută de localităţi, edilii sunt găsiţi, pe bandă rulantă, incompatibili. Legea le interzice să cumuleze funcţiile, dar foarte rar e respectată, au constatat inspectorii ANI. Edilii se declara nevinovaţi.
Aleşii consideră că vinovaţi sunt şi reprezentanţii prefecturilor, pentru că nu i-au avertizat că se află în stare de incompatibilitate.
Juriştii din primării afirmă însă că edilii au fost avertizaţi că încalcă legea.
La prefecturi se asteaptă acum decizia justiţiei, iar dacă primarii în cauză sunt consideraţi incompatibili, în termen de 45 zile vor trebui organizate alegeri locale.
În august 2013,Asociaţia Comunelor a transmis un protest la Guvern în care avertiza că dacă nu va rezolva situaţia incompatibilităţii aleşilor locali, aceştia nu se vor implica în campania electorală.