Paragraful din cauza căruia preşedintele a retrimis legea în Parlament este următorul: „Având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia."
Prin acest singur articol, consideră preşedintele, medicilor li se diminua răspunderea penală. De exemplu, dacă ar fi fost aplicat acest articol, un medic care lua mită nu mai era judecat pentru această infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare între 2 şi 7 ani, ci pentru primirea de foloase necuvenite, care se pedepseşte cu închisaore între 6 luni şi 5 ani. Articolul respins a ajuns în lege ca urmare a demersurilor făcute de Colegiul Medicilor.
„Sunt foarte multe situaţii în care medicii, care reclamă că sunt o profesie liberală şi că au o meserie atipică, au argumentat că nu pot fi asimilaţi, că nu pot fi măsuraţi pe legile pe care sunt evaluaţi funcţionarii publici din sistemul clasic de stat”, spune deputatul Petru Movilă.
Pe de altă parte, parlamentarii care sunt şi medici susţin că niciodată doctorii nu au fost niciodată funcţionari publici şi, deci, era nevoie de o astfel de precizare în lege.
„Noi putem vorbi de medici funcţionari public, cei care ocupă posturi de conducere în administraţiile de tipul Direcţiilor Sanitare, a unor mari spitale, unde mai sunt directori medici, dar medicul practician nu este funcţionar public, nici în lege şi nici în ordonanţă”, spune preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. dr. Florian Popa.
Acum, legea va ajunge din nou în dezbaterea Parlamentului. Conform Constituţiei, preşedintele poate cere o singură dată reexaminarea unui act normativ.