Într-un mesaj pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis notează: "Nu numai terorismul, dar şi corupţia şi crima organizată reprezintă ameninţări la adresa securităţii naţionale a oricărui stat, iar procurorii se află în prima linie a luptei împotriva reţelelor ilegale de orice fel. Am lansat recent o temă de dezbatere: ar trebui sau nu să participe şi procurorul general la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării?", se întreabă şeful statului. Cu o nuanţă însă. În această abordare, Procurorul General ar putea fi invitat la şedinţele CSAT, aşadar, fără să fie membru de drept în acest for.
Pentru ca Procurorului General să îi fie permisă intrarea în componenţa CSAT ar trebui modificată legea. În urmă cu o zi, Klaus Iohannis a prezentat argumentele pentru care acest lucru ar trebui să se întâmple.
„CSAT nu se ocupă numai de apărarea ţării, ci şi de securitatea naţională. Şi cred că şi dumneavoastră şi toţi cei care ne urmăresc sunt de acord că lupta anticorupţie şi lupta împotriva crimei organizate, deci în general lucrurile de care se ocupă procurorii, ţin de securitatea naţională mai ales în această etapă. Eu sper să prindem zilele când sunt atât de puţini corupţi şi atât de nesemnificativi încât nu mai constituie o problemă de securitate naţională”, a spus Klaus Iohannis pentru Adevarul Live.
Potrivit legii în vigoare, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării este condus de preşedintele României. Premierul este vicepreşedinte, iar membri de drept sunt mai mulţi miniştri, directorii SRI şi SIE, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională. În total, CSAT are 13 membri.