Președintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Polonia
Actualizare 16.45. Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, au susținut, la finalul întrevederii avute joi, o declarație de presă.
Bronislaw Komorowski, președintele Republicii Polone: Stimate domnule Președinte, dragi oaspeți, vreau să îmi exprim satisfacția prilejuită de vizita în Polonia, la Varșovia, a Președintelui României, pentru că eu consider că este o șansă pentru intensificarea colaborării dintre statele și popoarele noastre, consider că este o șansă imensă pentru a da un nou conținut parteneriatului strategic deja existent între România și Polonia. Eu sunt convins că aceste parteneriat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltării situației din regiunea noastră, din această parte a Europei, unde au intervenit modificări negative în ceea ce privește mediul de securitate. Mă bucur că am putut să semnăm o declarație comună care dă cadrul intensificării acestei colaborări polono-române în diverse domenii, nu doar în domeniul securității, ci în toate domeniile importante din punctul de vedere al apropierii pe viitor. Doresc să vă spun că un anumit cadru al calendarului politic ne îndeamnă și el spre intensificarea colaborării dintre țările noastre pentru că perspectiva Summitului NATO de la Varșovia din 2016 ne cere nu doar să facem o analiză comună a realizării deciziilor de la Newport - și trebuie să ne amintim că înaintea acestui summit au avut loc și consultări polono-române, dar și cu alte țări din această regiune pe care o numim Flancul Estic al Alianței, și aceste consultări au avut rezultate foarte bune în ceea ce privește puterea argumentelor noastre pe care le-am prezentat la Newport. După părerea mea, Summitul de la Varșovia ar trebui să fie nu doar o ocazie tocmai de a trage concluziile a ceea ce am reușit să facem după Newport, ci și o ocazie de a întări Flancul Estic. Și va trebui să încercăm să luăm decizii care să crească sentimentul de securitate în această regiune și nu voi ascunde faptul că eu contez pe colaborarea cu România în această privință și contez pe colaborarea cu România în ceea ce privește elaborarea unei poziții comune și unor idei comune în chestiunea acestui flanc estic al Alianței.
Un domeniu care, de asemenea, face ca țările noastre să fie predestinate colaborării este chestiunea regională, cu un accent deosebit pe două țări, pe Ucraina și pe Moldova. Am vorbit despre diverse perspective de dezvoltare a colaborării noastre în ceea ce privește evenimentele care vor putea avea loc în Ucraina și important este să spunem că avem aceeași convingere că vestul trebuie să fie pregătit și pentru o dezvoltare negativă a situației. Ce înțelegem prin asta: posibilitatea de nerespectare a înțelegerilor de la Minsk. De asemenea, doresc să vă informez că, în baza experienței foarte bune pe care am avut-o în urma vizitei comune făcute cu Președintele Poroșenko în Moldova, ceea ce a avut ca rezultat intensificarea importanței acestei țări, am luat hotărârea de a încerca să organizăm în Polonia întâlnirea a trei președinți, Președintele României, Președintele Ucrainei și al Poloniei, la care să discutăm situația din regiune. Și mi-aș dori, de asemenea, să încadrăm acest demers în categoria dorinței de a intensifica colaborarea polono-română în toate chestiunile de securitate din regiune. Vă mulțumesc!
Klaus Iohannis, Președintele României: Domnule Președinte, mulțumesc pentru convorbiri, pentru deschidere și pentru concluziile extraordinar de bune pe care le-am tras împreună. Sunt foarte bucuros să mă aflu în Polonia, ca răspuns la invitaţia domnului Preşedintele Komorowski. Această invitație mi-a fost adresată, dacă bine îmi amintesc, în prima zi de după alegerea mea ca Președinte al României și m-am bucurat foarte mult. De atunci am pregătit această vizită și iată că am ajuns să ne vedem. Această vizită pe care o fac, practic, la început de mandat, subliniază și vreau să sublinieze importanța pe care o acord, pe care o acordăm relației între România și Polonia. Această relație se bazează pe un Parteneriat Strategic de substanţă existent pe care vrem să îl aprofundăm.
Discuţiile purtate cu Preşedintele Komorowski au fost cordiale şi foarte consistente. Am reafirmat importanţa prioritară, pentru România, a relaţiei bilaterale cu Polonia. De asemenea, am abordat subiectele de interes comun ce ne leagă indisolubil în această regiune a Europei, care se confruntă în prezent cu provocări majore. Am discutat despre contextul de securitate în vecinătatea estică și despre rolul şi responsabilităţile pe care România şi Polonia le au în regiune. Pornind de la acestea, am convenit cu Preşedintele Komorowski, că este necesară o reevaluare şi o consolidare a Parteneriatului nostru Strategic. Tocmai am adoptat, în acest sens, o Declaraţie comună, ca o continuare și amplificare a celei privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Polonia, adoptată la Bucureşti în 2009. Această Declarație subliniază faptul că relaţiile dintre ţările noastre se află în prezent într-un moment de vârf al evoluţiei lor, dar și că dorim să le aprofundăm, în special pe componenta strategică.
Am abordat împreună cu Preşedintele Komorowski și colaborarea în domeniul economic. Am exprimat dorinţa României de a diversifica, în ansamblu, colaborarea sectorială şi de a atrage un număr sporit de investiţii poloneze în România, dar și o prezență mai puternică a firmelor românești pe piața poloneză. În planul cooperării europene, am convenit să ne coordonăm la toate nivelurile în dosarele de interes prioritar pentru ţările noastre, cu atât mai mult cu cât poziţiile noastre pe subiectele aflate pe agenda europeană sunt clar convergente. Am discutat, în acest context, și despre Planul de investiţii pentru Europa avansat de către Comisia Europeană şi susținut de Consiliul European şi despre modalităţile concrete de punere în practică a acestuia. Am subliniat că pentru România este importantă asigurarea unei distribuţii echilibrate în întreaga Uniune a proiectelor de investiţii care urmează să fie implementate în cadrul Planului. Aceasta înseamnă inclusiv luarea în calcul a specificului statelor membre și a nevoilor de investiții.
O parte importantă a discuţiei cu Preşedintele Komorowski a fost dedicată evoluţiilor îngrijorătoare din vecinătatea noastră estică. Am reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Am condamnat în termenii cei mai fermi deteriorarea gravă a situaţiei de securitate în sud-estul Ucrainei, exprimând în acelaşi timp speranţa într-o implementare progresivă a pachetului de măsuri convenit la Minsk pe 12 februarie. Am reconfirmat întreaga disponibilitate a României de a contribui, alături de Polonia şi de alţi parteneri din UE, la avansarea proceselor de reformă din Ucraina.
După cum ştiţi, pentru România susținerea parcursului european al Republicii Moldova rămâne o prioritate majoră. Suntem deciși să-i acordăm un sprijin cât mai consistent în acest sens. Am fost amândoi de acord că trebuie transmis constant un mesaj ferm de susținere a drumului proeuropean al tuturor țărilor membre ale Parteneriatului Estic.
Declarația adoptată astăzi cu domnul Președinte Komorowski, urmărește nu doar întărirea relației bilaterale pe palierul de securitate dintre România şi Polonia, ci și dezvoltarea corelată a parteneriatelor strategice pe care le avem cu SUA şi solidaritatea politică în NATO. Împreună cu domnul Președinte Komorowski am convenit să organizăm în toamna acestui an la București o nouă ediție a unei întâlniri la nivel de șefi de stat, în formatul care a avut loc în iulie anul trecut la Varșovia, un format regional pe care îl considerăm important, un format care întărește colaborarea regională și este un instrument foarte util în pregătirea Summitului NATO de la Varșovia din 2016. Urmează să convenim împreună și cu ceilalți șefi de stat data concretă a acestei întâlniri care, cu siguranță, va contribui la îmbunătățirea coeziunii în regiune și la armonizarea punctelor noastre de vedere în pregătirea Summitului NATO.
Vizita oficială a Președintelui România a început la ora 11.00 (ora României) cu o ceremonie de primire în curtea Palatului Prezidențial și a continuat cu discuții tête-à-tête cu Preşedintele Poloniei.
Programul oficial al președintelui Klaus Iohannis
Joi, 12 martie
• ora 12.50 (ora României), Varșovia (Republica Polonă), Monumentul Ostașului Necunoscut - ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut
• ora 13.15 (ora României), Varșovia (Republica Polonă) - dejun de lucru oferit în onoarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de președintele (mareșalul) Seimului Republicii Polone, domnul Radoslaw Sikorski
• ora 16.00 (ora României), Varșovia (Republica Polonă), sediul Senatului Republicii Polone - întâlnire cu președintele (mareșalul) Senatului Republicii Polone, domnul Bogdan Borusewicz
• ora 17.00 (ora României), Varșovia (Republica Polonă), sediul Ambasadei României în Republica Polonă - întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Polonă
• ora 20.30 (ora României), Varșovia (Republica Polonă), Palatul Prezidenţial - dineu oficial oferit de Președintele Republicii Polone, domnul Bronislaw Komorowski, în onoarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.
Vineri, 13 martie
• ora 11.00 (ora României), Varșovia (Republica Polonă), sediul Guvernului Republicii Polone - întâlnire cu Primul-ministru al Republicii Polone, doamna Ewa Kopacz
„Sperăm că vizita noului președinte al României va reînvia parteneriatul strategic polono-român și va fi un fel de un nou început pentru acest parteneriat”, a declarat subsecretarul de stat responsabil cu afacerile externe, Jaromir Sokolowski.
„Relaţia cu Polonia este o prioritate pentru România, atât în plan european cât şi în plan transatlantic, subliniată de existenţa unui parteneriat strategic”, a declarat la rândul său președintele Klaus Iohannis la plecarea spre Polonia.
- Etichete:
- rusia
- nato
- bronislaw komorowski
- klaus iohannis
- presedintele klaus iohannis
- vizita polonia
- vizita oficiala iohannis
- situatie moldova
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News