Președintele Klaus Iohannis își dorește ca românii care au plecat să muncească în străinătate să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea țării. „Știu că prin muncă, tenacitate, ambiție și curaj, voi, românii plecați în afara granițelor, aduceți valoare comunităților în care trăiți și faceți cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre”, spune șeful statului în mesajul transmis.
Președintele amintește că pe unii români circumstanțe istorice nefericite i-au despărțit de țară. „Este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-și păstra identitatea, tradițiile și cultura”, spune Klaus Iohannis. Pe de altă parte, șeful statului spune că în cazul altora, care au ales, pentru moment, să trăiască și muncească peste granițe, este nevoie de sprijin pentru a le fi apărate drepturile și libertățile.
MESAJUL PREȘEDINTELUI
„Dragi români,
În ultima duminică din luna mai sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care ne simţim mai aproape unii de alţii, mai solidari cu aceia dintre noi care trăiesc departe de țară.
Îmi doresc mai mult decât oricând să ne exprimăm dragostea de țară, fiind mai buni, mai responsabili, făcând lucrurile mai temeinic, având mai mare grijă unii de alţii, pentru ca România noastră să devină puternică, prosperă, un loc în care să vă întoarceți cu drag și cu speranță.
Știu că prin muncă, tenacitate, ambiție și curaj, voi, românii plecați în afara granițelor, aduceți valoare comunităților în care trăiți și faceți cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre.
În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o "prioritate naţională" în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume.
Pe unii români circumstanțe istorice nefericite i-au despărțit de țară și este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-și păstra identitatea, tradițiile și cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască și muncească peste granițe trebuie să-i susținem pentru ca drepturile și libertățile să le fie apărate.
Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi "buni români", să construiți, să fiți uniți, să vă apărați valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, așa cum ne-o dorim.
La mulţi ani români, de aici sau de departe!”