Premierul Ludovic Orban cere demiterea tuturor celor responsabili de eșecul intevenției din Portul Midia. Au fost salvate 230 de oi

Data actualizării: Data publicării:
Oi plutesc în apă după ce un vas a eșuat la Midia
Foto: Animal International

În deschiderea ședinței de guvern de miercuri, premierul Ludovic Orban a criticat intervenția autorităților în cazul navei cu peste 14 000 de oi, răsturnate în Portul Midia. Premierul le-a solicitat miniștrilor și președintelui ANSVSA demiterea tuturor celor implicați. „A fost o reacție a autorităților implicate care mi-a aratat paralizia și incapacitatea”, a declarat Orban.

„Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca cei care nu și-au făcut datoria să fie demiși din funcții. Îi cer ministrului de Interne să analizeze acțiunea prefectului, a comandamentului pentru situații de urgență, domnul ministru al Transporturilor să pună la punct toate măsurile care se impun. Sunt responsabili acolo care nu și-au făcut datoria și care trebuie demiși. Trebie să știți că am luat decizia de a-l desmena pe domnul Robert Chioveanu șef la DSV și de a-l trimite la fața locului pentru că cei care aveau delegarea atribuților au torpilat intervenția”, a susținut premierul Ludovic Orban înainte de ședința de guvern.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, l-a informat pe Ludovic Orban că au fost salvate până la această oră 230 de oi.

„O să vă fac o imformare în detaliu cu privire la situația la zi. În acest moment au fost salvate 230 de oi. Sunt absolut convins că dacă intervenția ar fi fost fermă în prima zi cu acele decupaje în corpul navei ar fi putut fi salvate mult mai multe animale”, a declarat Bode. 

Premierul susține că nava nu a fost abandonată și că toate costurile vor fi suportate de asigurator. De asemenea, aceasta a cerut să fie finalizate toate operațiunile de transport a animalelor vii, precum și incinerarea celor moarte. 

Ce se ve întâmpla cu oile salvate de pe nava scufundată

Măsurile care au fost deja întreprinse şi vor continua până la finalizarea operaţiunilor de salvare sunt acţiunea de tranchilizare a animalelor agitate din interiorul navei, pentru a fi evacuate şi cea de adăpostire şi stabilizare a animalelor salvate, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Acestea sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali şi medici veterinari de liberă practică care activează în trei zone: pe nava eşuată, la ţărm şi în locul unde sunt adăpostite animalele salvate.

Se continuă examinarea clinică şi acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fişele de observaţie clinică se trimit zilnic către ANSVSA, relatează sursa citată.

Pentru eficientizarea acţiunilor aflate în derulare, preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul ANSVSA, condusă de către vicepreşedintele, Octavian Ilisoi.

Astfel, se va coordona activitatea celor trei echipe de medici veterinari şi se va monitoriza, în permanenţă, starea de sănătate a animalelor, prin centralizarea fişelor de observaţia clinică a animalelor aflate în adăpost.

„Totodată, va asigura buna cooperare a reprezentanţilor serviciilor veterinare cu cei ai celorlate instituţii implicate, în ceea ce priveşte salvarea animalelor şi neutralizarea cadavrelor. Precizăm, din nou, că animalele salvate se afla sub restricţie sanitară veterinară, sunt într-un adăpost care le oferă condiţii de bunăstare, sub supravegherea sanitară veterinară şi nu vor fi dirijate către abator pentru sacrificare”, arată comunicatul.

În data de 27 noiembrie, ANSVSA a făcut demersuri pentru contactarea proprietarul animalelor, de a obţine acceptul oficial ca animalele salvate să poată fi preluate de autorităţile române, urmând ca ulterior acestea să fie transferate către entităţi care deţin condiţiile necesare asigurării bunăstării animalelor salvate de pe nava eşuată.

Tot în acest sens, ANSVSA a transmis Organizaţei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) o adresă oficială prin care solicită sprijinul Organizaţiei pentru a interveni pe lângă delegatul Arabiei Saudite, în vederea urgentării soluţionării acestei cereri.

De asemenea, se lucrează pentru identificarea soluţiilor legale, pentru a putea da curs solicitărilor reprezentanţilor asociaţiilor de protecţia a animalelor, de adopţie a animalelor salvate.

Ancheta internă dispusă de preşedintele Autorităţii în acest caz este în derulare, urmând ca în scurt timp acesta să fie finalizată.

Citește și Primele explicaţii oferite de pilotul navei cu 14.000 de oi, răsturnate în Portul Midia

Citește și Ce măsuri au fost luate pentru a salva mai repede oile de pe nava scufundată pe jumătate în Portul Midia

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...