În opinia lui Predoiu, politica românească este, de fapt, despre cine şi cum ajunge la sursele bugetului de stat şi bugetele companiilor de stat. "Iar acest mecanism este sprijinit de acei aşa-zişi oameni de afaceri care nu au inventat nimic, nu ştiu să administreze eficient activele privatizate, dar ştiu să acceadă la contractele cu administraţia", a punctat Predoiu.
Despre faptul că au loc mitinguri de susţinere a unor primari, politicieni acuzaţi de fapte de corupţie, Cătălin Predoiu a arătat că, în campania electorală, pe politicieni îi intereseaza numai voturile, orice altceva este amânat sau trece în plan secund, inclusiv politicile anticorupţie.
"Am propus o Strategie Naţională Anticorupţie, adoptată de Guvern şi ulterior de către Parlament. Ce se face pentru implementarea ei", a întrebat retoric fostul ministru Predoiu.
Pe de altă parte, Predoiu a arătat că în cei patru ani de mandat a încurajat permanent magistraţii să facă dreptate, indiferent de culoarea polítică a celor implicaţi şi de propriile simpatii politice."Poate că acest lucru a avut un oarecare efect. Mentalităţile se schimbă greu în polítică şi, în general, ele urmează interesele", a mai spus Predoiu.
S-a eșuat în implementarea unui model de țară
Fostul ministru a explicat că după 1990 politicul a eşuat în a concepe şi implementa un "model de ţară", un proiect de "country building" care să meargă în profunzimea societăţii.
"Ne-am priceput doar să importăm forme politice din Vest, să privatizăm economía şi să îndeplinim programe convenite cu FMI, UE etc, toate acestea într-o atmosferă polítică mai mult sau mai puţin confuză. În acest carusel, accesul la bugetul de stat ca sursă a prosperităţii a fost principala preocupare a oamenilor politici şi cei economici din jurul lor", a continuat sursa citată.