Prăpăd la Institutul din Iaşi. Ce nu a distrus focul a distrus apa
Managerul singurului centru de chirurgie cardiovasculară din Moldova e tulburat şi el după groaznicul incendiu care a lăsat fără speranţe mii de suferinzi ce se duceau acolo ca la Mecca. Pagubele se apropie de zece milioane de euro. Iar reparaţiile vor dura luni întregi. Până atunci, cazurile limită sunt trimise către alte spitale din ţară.
Prăpăd a lăsat în urmă incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. La institutul renumit pentru miile de vieţi salvate, medicii nu mai pot repara inimi. În ultimele 48 de ore, patru persoane cu infarct miocardic, care, în mod normal, ar fi fost tratate la Iaşi, au fost transferate cu elicopterul la spitalele din Târgu Mureş şi Bucureşti.
Incendiul a paralizat complet activitatea Institutului.
Prof.univ. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi: „Scopul principal a fost să salvăm viaţa pacienţilor şi a personalului, ulterior să transferăm pacienţii gravi în alte instituţii”.
Şi pacienţii de la urologie au de suferit. În clădirea care a ars, primele trei etaje aparţin Spitalului Clinic Parhon, iar ultimele două - Institutului de Boli Cardiovasculare. Dumitru Gearbă are 80 de ani. Era în spital, când au izbucnit flăcările. Chiar în acea zi era programat pentru operaţie.
Dumitru Gearbă, pacient externat: „Panică a fost, panică şi părere de rău pentru că, uite, stau şi sufăr de acum până pe 21 mai. Şi nu numai eu, toţi pentru operaţie”
Nu se poate intra în sălile de operaţie. Curge apă pe pereţi. Erau bulversaţi toţi. Toţi medicii au cărat, au scos tot de prin sălile de operaţie.
Valentina Creţu, soţia pacientului externat: „Am venit imediat la el la spital să văd ce e cu el, dacă nu a păţit nimic. Eram îngrijorată”
Zilnic, în clinicile de urologie se făceau cel puţin 10 intervenţii şi peste 160 de consultaţii.
Dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon: „Nu funcţionează secţia de terapie intensivă, nu funcţionează staţia de dializă a spitalului şi nu funcţionează ambulatoriul spitalului”.
La ridicarea din cenuşă a Institutului vor să contribuie şi oamenii.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „M-am întâlnit aseară cu profesorul Tinică şi am discutat despre ce s-a întâmplat. Îi voi prezenta premierului situaţia şi cu necesarul de reparaţii şi dotare cu aparatura.
Sala de operaţii va necesita să fie refăcut şi completat echipamentul. Vom găsi surse de finanţare pentru că nu putem lăsa această unitate. Trebuie să facă servicii medicale, să poată plăti angajaţilor”.
Institutul de Boli Cardiovasculare are nevoie de luni de reparaţii, cu costuri ce se vor apropia, probabil, de zece milioane de euro.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News