Când au ajuns în Vama Nădlac, cei doi cetățeni turci au fost verificați de polițiștii de frontieră. Agenții și-au dat seama că pe numele acestora există două mandate internaționale de arestare și i-au anunțat imediat pe colegii lor de la trupele speciale.
Cei doi au ajuns în arestul IPJ Timiş unde au cerut azil politic. Judecătorii au decis însă să-i aresteze preventiv.
„Cei doi cetățeni turci sunt în custodia Poliției Române pentru o perioadă de 39 de zile. În acest interval de timp, autoritățile din Turcia ar trebui să transmită către Ministerul Justiției din România documentele care să justifice extrădarea”, a declarat Cristian Pup, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara.
Avocatul cetăţenilor turci spune că sunt vânaţi pe nedrept.
„Cei doi cetățeni turci au fost angajați ai organelor de poliție din Ankara, unul dintre ei cu grade înalte, iar în activitatea de cercetare au instrumentat o serie de dosare cu conotații politice. Este motivul pentru care ei sunt persecutați”, a declarat avocatul Horia Șerban Ungur.
Potrivit autorităţilor de la Ankara, cei doi ar fi făcut parte dintr-o grupare care ar fi pus la cale o lovitură de stat înaintea alegerilor prezidenţiale din Turcia. Ei ar face parte din mişcarea Gulen, condusă de un fost imam, acuzată de interceptarea discuţiilor unor oficiali şi de spionaj politic. La finalul anului 2012, premierul Recep Erdogan a dezvăluit că a fost găsit în biroul său un dispozitiv de ascultare.
„În spatele afacerii sunt forţe internaţionale. Din nefericire, în cadrul statului e o bandă care e pe cale să devină o organizaţie criminală”, spunea Recep Erdogan, în prezent președinte al Turciei.
Turcii reţinuţi de autorităţile române sunt acuzaţi de spionarea unor înalţi oficiali de la Ankara, dezvăluirea de informaţii secrete şi înfiinţarea unei organizaţii criminale.
Dezvăluirile privind ascultarea unor oficiali turci au apărut după ce mai multi lideri marcanţi ai guvernului Erdogan au fost acuzaţi de corupţie.
Fethullah Gulen, un fost imam care trăieşte în exil în Statele Unite, a fost desemnat de revista Time printre cele mai influente 10 personalități din lume. Este liderul unei mișcări religioase și culturale, Hizmet - în traducere Serviciul, care are numeroși adepți în poliția și sistemul judiciar din Turcia.