Au fost martorii operaţiunii de salvare şi au urmărit apoi, pas cu pas, ancheta. Au stat de vorbă cu oameni simpli, martori, trecători care şi-au riscat propria viaţă şi au coborât în prăpastie pentru a-şi salva semenii. La trei zile de la cumplitul accident, ziariştii vorbesc cu emoţie despre momentele trăite atunci.
La aproape două ore de la producerea tragediei, jurnaliştii muntenegreni suprindeau momente dramatice. Zeci de oameni simpli şi-au unit forţele pentru a-i salva pe turiştii români. Jurnaliştii au fost martori la efortul supraomenesc de care au dat dovadă salvatorii.
„În momentul în care am auzit că s-a întâmplat o nenorocire lângă mănăstirea Moraca, unde au fost răniţi cetăţeni români, ca şef al producţiei am ştiut că trebuie să mă duc la faţa locului”, spune Dragan Tomasevici, sef de producție la televiziunea RTCG.
A fost primul jurnalist care a ajuns la locul accidentului. Era duminică, o zi liberă, însă, în mai puţin de o oră, toţi jurnaliştii televiziunii RTCG s-au strâns la serviciu.
„Duminică aveam doi cameramani la serviciu şi cinci acasă. În momentul în care s-a aflat de accident, au venit la serviciu fără să îi anunţe cineva”, povestește Dragan Tomasevici.
„Toţi cei care au avut cum să vină imediat, au venit. Eu am fost trimisă la spital. A fost îngrozitor, am văzut oameni care erau transportaţi la spital, erau plini de sânge. Sute de oameni au venit să doneze sânge. Toţi plângeau şi îi rugau pe medici să îi lase să ajute cu sângele lor. Şi nu au întrebat cine erau acei oameni care aveau nevoie. Nu a contat că erau români, ucraineni sau americani. Ei doreau să salveze viaţa cuiva”, spune Jenela Otasezici, reporter.
În România, modul în care oameni simpli au sărit în ajutorul unor necunoscuţi şi au salvat viaţa multora dintre ei a impresionat o ţară întreagă. Iar salvatorii muntenegreni au devenit astfel eroii românilor.