Turiștii care pleacă în vacanță peste hotare trebuie să aibă întotdeauna o rezervă de bani, în cazul în care vacanţa trebuie prelungită cu câteva zile din cauza vremii capricioase.
Alegeți ca escalele dintre avioane să fie mai mari decât în mod obişnuit, pentru a nu risca să pierdeţi legătura și plecaţi mai din timp spre gară sau aeroport.
Din cauza afluxului care crește spectaculos de sărbători, rezervați din timp cazarea, mesele la restaurant, cinele festive, vizitarea unor clădiri importante, cum ar fi turnul Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume), dar și transferul privat de la aeroport la hotel.
Ca să nu vă treziți cu internetul oprit sau cu telefonul suspendat atunci când reveniți acasă, plătiți-vă datoriile înainte de a pleca în vacanță.
Turiştii care pleacă în destinaţii pe alte continente trebuie să fie atenţi şi să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale. De exemplu, la Rio de Janeiro, de Revelion, toată lumea se îmbracă în alb si dansează o noapte și o zi, continuu. În anumite ţări musulmane, bărbatul şi femeia au voie să se ţină de mână pe stradă doar dacă sunt căsătoriţi, iar bărbații nu au voie să i se adreseze unei femei necunocute pe stradă, nici chiar pentru a cere indicaţii.
„În Singapore eşti amendat dacă fumezi pe stradă. În unele ţări musulmane nu ai voie să îşi manifeşti afecţiunea faţă de parteneră în public sub nicio formă şi nu ai voie nici să dansezi în public decât în anumite localuri. În Dubai nu ai voie să mănânci sau să bei în metrou şi nici să mesteci gumă. Şi oricât de obosit ai fi, nu adormi în metrou sau alt mijloc de transport în comun pentru că vei fi amendat”, a spus Lucian Boronea, pentru Mediafax.
Ar trebui verificat înainte de plecare la drum dacă unitatea de cazare este informată despre sosirea turistului şi dacă locurile au fost corect rezervate de hotel pentru a evita surprize neplăcute, generate de neglijenţa lucrătorilor de la rezervari, overbookoing, sau de o eventuală lipsă de bonitate a firmei turism vânzătoare.
Turiștii nu trebuie să uite acasă dezinfectant pentru mâini, protecţie pentru razele solare şi pentru vânt (ochelari de protecţie, balsam de buze etc.), pașaportul și cartea de identitate.
„Nu consumaţi alcool înainte sau în timp ce vă aflaţi pe pârtie. Şi în afara pistei, pe timp de iarnă, consumul de alcool exagerat vă poate crea probleme”, mai spune Simion Giurcă.
Cei care merg cu maşinile la revelion nu trebuie să neglijeze pregătirea acesteia pentru drumurile de iarna: lanţurile pentru roţi, pături pentru cei din maşină (pentru situaţii care nu permit părăsirea maşinii pentru mai multe ore), un termos cu ceai fierbinte şi suficient carburant pentru a încălzi din când în când maşina dacă turiştii rămân blocaţi pe drum.
De asemenea, trebuie cumpărate viniete pentru autostrăzi, iar şoferii trebuie să fie atenţi să respecte vitezele legale şi să se informeze din timp asupra stării drumurilor.
Este foarte utilă încheierea unei poliţe de asigurare de călătorie, care acoperă costurile medicale în caz de îmbolnăvire sau accident. Iarna, şi mai ales la schi, riscul unei răceli severe sau a unei fracturi ori entorse, care necesită asistenţă medicală, este ridicat.