Premierul Victor Ponta a declarat la un post de televiziune că acordul cu UDMR conţinea elementele unei strategii post-electorale."A existat o discuție înainte, în sensul că am avut o discuție de principiu. Am semnat un acord despre ce ar trebui să facem după alegeri, în cazul unei crize guvernamentale," a declarat Victor Ponta.
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat existenţa acordului. Liderul liberal spune însă că înţelegerea a fost realizată pe nişte principii pe care reprezentanţii UDMR nu le-ar fi respectat.
Antonescu:UDMR nu a fost un partener corect
"A existat un asemenea acord, care era un angajament de intenţie pentru guvernare în comun, în raport cu care, de la momentul semnării şi până la încheierea campaniei electorale, foarte multe lucruri nu au decurs în conformitate cu spiritul de acolo şi care, din punctul meu de vedere, cel puţin, pentru mine şi pentru PNL însemna dezlegarea de acest angajament", a spus Crin Antonescu într-o altă emisiune televizată.
Acesta a explicat şi care au fost motivele pentru care liberalii n-au fost de acord cu admiterea UDMR în executiv: "Nu se putea, nu pentru că am luat 67%, ci pentru că UDMR nu a fost un partener corect nici măcar din momentul semnării sau fixării acelui angajament".
Primul care a vorbit despre acordul dintre USL şi UDMR a fost chiar liderul formaţiunii maghiare, Kelemen Hunor.
„E prima data în 23 de ani când se întâmplă că am stabilit ceva şi unii se răzgândesc. Am avut discuţii cu USL, nu cu PNL sau PSD. Şi cu domnul Crin Antonescu, bineînţeles. Va explica el dacă are ceva de explicat, ca nu sunt eu purtătorul lui de cuvânt”, a declarat Kelemen Hunor.
Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor parlamentare, premierul Victor Ponta a declarat că USL va începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. Obiecţiile liberalilor au dus în final la excluderea maghiarilor din noul cabinet.