Criminalistul Aurel Belciug este angajat al Poliţiei orasului Deta. Tot el este chemat ori de câte ori o persoană moare în condiţii suspecte în alte două oraşe şi nouă comune. De aproape un sfert de secol nu a mai avut weekenduri libere. Este ușor de înțeles că s-a bucurat, în ianuarie anul trecut, atunci când ministrul de Interne a decis că vor fi plătite toate orele suplimentare făcute în cursul anului 2015.
„Direct la salar, când au trimis fluturașul erau cu minus. Nu mi-au băgat deloc”, spune Aurel Belciug.
Conform legii, orele suplimentare pot fi plătite în cel mult 60 de zile de la încheioerea lunii în care au fost făcute. În mai, atunci când s-a convins că banii din februarie şi din martie nu mai vin, poliţistul a cerut ajutorul sindicatului şi a dat în judecată IPJ Timiş. A pierdut în prima instanţă, dar a câştigat la apel şi sentinţa a rămas definitivă.
„S-a dispus obligarea IPJ Timiș la restituirea către agentul de poliție, care era reprezentat de sindicat, a sumei de 1.525 de lei”, a precizat Marius Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara.
„Este primul exemplu din țară, zic eu, că nu am mai auzit de așa ceva. Șefii, ca să își mențină scaunele, nu fac altceva decât să se bazeze pe acești oameni, ca și cum ar fi sclavi pe plantația cuiva”, este de părere liderul de sindicat Doinel Malcoci.
După ce şi-a recuperat banii pentru orele suplimentare din lunile februarie şi martie ale anului trecut, criminalistul vrea să mai dea o dată Poliţia în judecată, ca să ajungă cu plăţile la zi. Exemplul lui i-a încurajat pe colegii din ţară, care l-au sunat să îi ceară sfaturi. Reprezentanţii IPJ Timişoara au refuzat să ofere vreun punct de vedere.