Poliţistul care l-a împuşcat mortal pe tânărul din Vaslui a fost suspendat. El este cercetat pentru ucidere din culpă.
ACTUALIZARE. Poliţistul din Vaslui este cercetat pentru ucidere din culpă, după ce procurorii au decis schimbarea încadrării juridice în cazul său. Inițial, fusese acuzat de omor.
De asemenea, poliţistul a fost eliberat din funcţie până la finalizarea cercetărilor.
ACTUALIZARE. Sorin Armean, prim-procurorul din Vaslui, spune că deocamdată nu se pune problema reținerii polițistului, până la sosirea rezultatelor expertizelor.
Întrebat dacă poate fi vorba despre exces de zel, procurorul a răspuns: „Vom vedea. Urmează să se facă cercetări, se fac verificări și la Inspectoratul Județean de Poliție, privind instruirea subofițerului în cauză”.
Procurorii vor să afle dacă a fost vorba despre un accident sau despre un gest intenționat. Polițistul a fost audiat astăzi de către procurori.
Agentul spune că pistolul s-a descărcat din greşeală în timp ce îl imobiliza pe tânărul care conducea un autoturism fără să aibă permis - şi nu pentru prima dată.
Tânărul era nepotul unui fost şef de la Poliţia Rutieră Vaslui, judecat pentru corupţie, în urma unui denunţ depus chiar de poliţistul implicat acum în moartea tânărului.
Incidentul a avut loc în zona industrială a oraşului Vaslui. Bărbatul de 26 de ani era recidivist şi avea trei dosare penale, pentru conducere fără permis şi sub influenţa alcoolului. Un poliţist l-a recunoscut în trafic şi l-a oprit pentru că nu avea voie să conducă. Tânărul a coborât din maşină şi a luat-o la fugă. Agentul l-a prins şi l-a imobilizat.
„În timpul procedurii de imobilizare s-a descărcat arma poliţistului, victima a căzut la pământ”, a spus Dan Panţîru, şeful IPJ Vaslui.
„Da, alerga, el a abandonat mașina și fugea printre blocuri. Eu l-am văzut acolo jos, într-o baltă de sânge”, povestește un martor.
Bărbatul a murit înainte de a fi preluat de un elicopter SMURD.
Avocata familiei victimei susţine că poliţistul nu a respectat procedura.
„Nu poți să faci uz de armă ca și foc de avertisment în cap și prin împușcare mortală. Consider că adevărul va ieși la iveală”, spune Oana Iovu, avocata victimei.
Conform legii, poliţiştii pot face uz de armă doar după somaţie, iar primul foc se execută în aer.
„Deblochez siguranța, execut focurile de avertisment, conform reglememntărilor legale, după care legea îmi dă dreptul să execut foc asupra infractorului. Odată conflictul început, nu văd cum aș renunța la pistol. Practic să-l dezasigur, să îl introduc înapoi în toc, să continui conflictul cu mâinile goale”, spune Ovidiu Dumitrana, instructor.
Multe dintre pistoalele folosite de poliţişti sunt vechi şi uzate, iar o descărcare accidentală este oricând posibilă.