Cinci secţii şi structuri ale Poliţiei Capitalei funcţionează în spaţii închiriate. Cele mai mari sume au fost achitate pentru un sediu de pe Bulevardul Unirii, în care lucrează poliţiştii de la Secţia 10 şi cei de la Poliţia Sectorului 3. Contractul de închiriere este vechi de cinci ani.
„În acest bloc din buricul târgului, Poliţia Capitalei plăteşte chirie lunar 13.000 de euro. În cinci ani, din vistieria instituţiei au ieşit, doar pentru acest spaţiu, 780.000 de euro”, relatează Ioana Ciurlea, reporter Digi24.
Secţia 23 e cea mai veche chiriaşă din Bucureşti. Proprietarul clădirii în care lucrează poliţiştii a scăzut preţul, de la 2.900 la 1.500 de euro pe lună.
„Pentru acest sediu, de la marginea Bucureştiului, Poliţia Capitalei plateşte chirie de şapte ani, cam doua mii de euro pe luna. În total, 170.000 de euro, doar pentru secţia 23”, relatează Ioana Ciurlea, reporter Digi24.
Şi poliţiştii de la Rutieră sunt chiriaşi într-o clădire câştigată în instanţă de foştii proprietari.
„Brigada Rutieră de Poliție funcţionează în două spaţii închiriate de pe strada Logofăt Udrişte. Dacă în primii doi ani Poliţia Capitalei plătea pentru aceste spaţii cam 2000 de euro lunar, în 2015 proprietarul a cerut dublu. Aşa se face ca în trei ani Poliţia a plătit pentru aceste spaţii circa 100.000 de euro”, transmite Ioana Ciurlea, reporter Digi24.
Nici secţia de poliţie din Centrul Vechi al capitalei nu are sediu propriu. Poliţiştii lucrează într-o cămăruţă de la parterul unei clădiri, iar chiria e modică: 50 de euro pe lună. Cam 80 de euro lunar costă şi chiria pentru sediul Serviciului de Investigaţii Criminale al sectorului 4, un apartament de bloc cu steag deasupra uşii. Dacă tragem linie, în şapte ani Poliţia a plătit peste 1 milion de euro pe chirii.
„Cu acest un milion de euro putem construi o clădire de 2000 de metri pătraţi. În 2000 de metri pătraţi pot să lucreze liniştiţi sute de poliţişti şi poate chiar 10 secţii de poliţie. Ar putea foarte uşor să contracteze un credit cu garanţie de la stat şi în loc să plătească chirie, să plătească o rată la bancă”, declară Dragoş Vîlceanu preşedinte Asociaţia Brokerilor Imobiliari.
Banii care se cheltuiesc pe chirii vin de la Ministerul de Interne. Până acum există doar planuri de construcţie şi doar pentru o singură secţie: „A fost avizat obiectivul de investiţii "Sediu Secţia 10 Poliţie Bucureşti", urmând ca în același sediu sa funcţioneze şi Poliţia Sectorului 3. Pentru celelalte secții, momentan, nu au fost identificate imobile aflate în administrarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ce pot fi amenajate sau care pot fi achiziţionate de către aceasta”
O variantă pentru construirea unor sedii ar fi şi fondurile europene. Ministerul de Interne a folosit până acum bani de la Uniunea Europeană pentru renovări la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi la Poliţia de Frontieră şi pentru consolidarea unor spaţii de la Centrul de Formare a Poliţiştilor din Slatina.