Mereu inventivi, traficanţii pun la cale planuri complexe ca să introducă drogurile în România. Aleg traseul, stabilesc toate detaliile şi plătesc complici care să-i ajute. Totul este dat peste cap însă de investigatorii sub acoperire, datorită cărora reţeaua e destructurată. Aşa s-a întâmplat acum o lună, când două tone şi jumătate de cocaină de cea mai bună calitate au fost capturate în Portul Constanţa. Un succes al DIICOT, care a costat lorzii drogurilor din America de Sud peste o jumătate de miliard de dolari.
Ofiţerii Antidrog şi procurorii de la Crimă Organizată au stricat şi afaceri ilegale de mai mică amploare. Ca de exemplu cea a unor bărbaţi care cultivau canabis în apartamente închiriate şi care plătiseră peste 10.000 de euro pentru aparatura necesară. Sperau să-şi recupereze rapid investiţia şi chiar să facă avere. Greşeala lor a fost că au încercat să vândă stupefiante unui poliţist sub acoperire.
Când vine vorba de drogurile de mare risc, România este, în general, doar o ţară de tranzit. Cocaina, heroina şi ecstasy-ul doar trec pe la noi, cu destinaţia finală Franța, Germania, Spania, Olanda sau Marea Britanie.
„Depozitele secrete ale Poliţiei Române s-au umplut în această jumătate de an cu trei tone de cocaină, heroină, canabis şi 6.000 de comprimate interzise. Drogurile de risc şi de mare risc au fost capturate de la 40 de grupări de crimă organizată şi valorează aproape un miliard de euro”, transmite Bogdan Ocnaru, reporter Digi24.
„În numeroase cazuri, ofiţerii DCCO au colaborat cu instituţiile de aplicare a legii din ţările europene, dar şi cu agenţiile din Statele Unite ale Americii. Am desfăşurat în prima jumătate a acestui an peste 400 de acţiuni operative pentru combaterea traficului de droguri şi aproape 1.000 de percheziţii”, spune Tania Botezatu, ofiţer de presă al IGPR.
La descinderi, mascaţii au găsit şi sume importante de bani, arme de foc şi aproape 3.000 de gloanţe. 200 de oameni au fost reţinuţi în urma raziilor. Stupefiantele care se vând în ţările Uniunii Europene s-au scumpit după aceste acţiuni ale autorităţilor române. Drogurile capturate la noi reprezintă cantitatea vândută în cel puţin o jumătate de an acolo.