Mai mulţi copii aflați în tabără au avut simptome de enterocolită la un hotel din Păltiniş. 15 copii, duși la spital

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta smurd
Foto: ISU

Autorităţile din judeţul Sibiu au declanşat, vineri seară, Planul Roşu de Intervenţie, după ce mai mulţi copii au prezentat simptome de enterocolită la un hotel din Păltiniş. 15 copii au fost duși la spital, iar Direcţia de Sănătate Publică a demarat ancheta epidemiologică.

ACTUALIZARE Sâmbătă, 10 aug, 09:30 Cei 15 copii din tabăra din Păltiniş, internaţi cu simptome de gastroeneterocolită, „nu au avut forma severă a bolii”, 13 dintre ei fiind externaţi în cursul nopţii, iar ceilalţi doi - internaţi în secţia Boli Infecţioase, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie, Ioana Mătăcuţă.

„Copiii s-au prezentat în serviciul CPU în cursul nopţii cu simptomatologie digestivă sugestivă pentru o gastroeneterocolită acută, respectiv greaţă, vărsături, scaune diareice. S-a ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Niciun copil nu a avut forma severă de boală. Dintre aceştia, doi au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase pentru tratament, iar restul de 13 au fost externaţi cu recomandări”, a precizat Ioana Mătăcuţă, potrivit Agerpres.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a început ancheta epidemiologică la hotelul din Păltiniş de unde 15 copii au fost transportaţi cu simptome de enterocolită, sâmbătă seara, fiind vorba despre o suspiciune de toxinfecţie alimentară, a declarat directorul instituţiei, Horaţiu Cojocaru.

Potrivit directorului DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru, s-au recoltat probe din mâncarea preparată copiilor, dar şi din dozatoarele de apă şi din piscina hotelului, plus probe biologice de la cei 15 copii internaţi în spital.

„În data de 09.08 in jurul orei 22,00 am fost anuntaţi prin serviciu de permanenţă despre o posibilă situaţie de toxinfecţie alimentară la o locaţie din staţiunea Păltiniş. DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a precizat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.

Potrivit acestuia, în cursul nopţii au fost deja duse probele recoltate la laboratorul DSP pentru a începe analizele şi a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor.

„Ancheta epidemiologică şi prelevare de probe a continuat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi vom reveni cu date suplimemtare pe măsură ce ele vor fi disponibile”, a mai spus directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.

Cei 15 copii internaţi în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu sunt din Bucureşti şi judeţul Mehedinţi şi erau în tabără începând de miercuri, la un hotel din staţiunea Păltiniş.

În total, în tabăra de la Păltiniş sunt 128 de copii, potrivit DSP.

Primele simptome de enterocolită au apărut la o parte dintre copii după masa de dimineaţă, iar la restul după mâncarea de la prânz.

Copiii au servit printre altele lactate, produse de patiserie, brânzeturi, mezeluri, legume, paste, dar şi preparate din carne de porc şi pasăre.

15 copii, duși la spital

ACTUALIZARE Sâmbătă, 10 aug, 07:11 Cincisprezece copii cazaţi la un hotel din Păltiniş au fost transportaţi la spital cu simptome de enterocolită în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce autorităţile din judeţul Sibiu au declanşat, vineri seară, Planul Roşu de Intervenţie.

„În urma evaluării medicale efectuate la faţa locului, 15 copii, cu vârste cuprinse între 8-14 ani, au fost transportaţi la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, conştienţi”, a anunţat sîmbătă noaptea ISU Sibiu.

În misiune au fost angrenate următoarele forţe: două echipaje SMURD, dintre care unul cu medic, două autospeciale de transport personal şi victime multiple, două microbuze, trei ambulanţe SAJ, o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

În hotel erau cazaţi 147 de copii din Bucureşti şi Mehedinţi, care sunt în tabără, mai mulţi dintre ei având simptome de enterocolită şi fiind evaluaţi de echipe medicale.

Planul Roşu de intervenţie a fost dezactivat după miezul nopţii.

ACTUALIZARE 00:07 Nouă copii au fost transportaţi la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, iar alţi trei acuză stări de rău şi se află în evaluare medicală.


„În această seară la ora 22:19 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 care solicită intervenţia ISU Sibiu la o unitate turistică (hotel) din staţiunea Păltiniș, întrucât mai mulţi minori acuză stări de rău si simptome de enterocolită”, a transmis, vineri seară, ISU Sibiu, potrivit News.ro.

La faţa locului intervin mai multe echipaje de prim ajutor.

Surse medicale au declarat că sunt copii din Bucureşti şi Mehedinţi, care se află în tabără. 

Copiii au până în 14 ani, iar în unitatea turistică s-ar afla 147.

La ora transmiterii acestei ştiri sunt evaluaţi aproximativ 14 copii care se simt mai rău, urmând ca toți ceilalți să fie consultați de medici.

Andreea Ștefan, purtător de cuvânt ISU Sibiu: Aș vrea să precizez că intervenția este în dinamică, echipele medicale au ajuns la fața locului și evaluează toți copiii cazați în acea unitate turistică. Nu știm cu exactitate numărul acestora, însă conform apelului, mai mulți copii acuzau stări de rău, aproximativ 14 copii și aveau nevoie de asistență medicală. În acest moment, la fața locului se află mai multe echipaje medicale. Momentan nu știm dacă vor fi transportați la spital, pentru că în acest moment sunt evaluați toți copiii. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei