Peste un milion de români sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi
Creștinii pe rit vechi au colindat încă de ieri, din casă în casă, îmbrăcați în portul tradițional și au avut colaci legați cu ștergare înflorate.
Conform tradiției, astăzi, fiecare membru al familiei merge la Sfânta Liturghie, după care are loc reuniunea cu familia la masa tradițională.Gospodinele au gătit nu mai puțin de 12 feluri de mâncare, în numele fiecărui apostol.
Prilej de reuniune
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit şi în alte regiuni ale ţării. Comunitatea ucraineană din Banat respectă tradiţiile vechi de sute de ani. În Caraş-Severin a fost agitaţie mare, încă din noaptea de Ajun. Casele celor care se află în plină sărbătoare au fost vizitate de colindătorii care au umblat cu Viflaimul, obicei care anunţă Naşterea Mântuitorului.
Ajunul Crăciunului începe în familiile ucrainenilor din Banat cu tămâierea. Spiritele rele sunt astfel alungate, iar casa este pregatită să primească vestea că Iisus s-a născut. După câteva minute, pe ulițele satului apar colindătorii, care trec pe la fiecare gospodărie.
Când colindătorii ajung în casă, masa este pusă, însă până la miezul nopții se servesc doar anumite bucate.
„E ceva deosebit, aici se simte tradiția, masa de Crăciun e total diferită având foarte multe mâncăruri de post, simți altfel Crăciunul”, spune Daniela Holzheimer.
Dincolo de semnificația religioasă, sărbătoarea Crăciunului este și un prilej de reuniune în familie.
În România, peste un milion de oameni sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, îndeosebi, ruși, lipoveni și armeni.
Crăciunul pe rit vechi în lume
Oameni simpli, dar şi şefi de stat au luat parte la slujbele religioase oficiate în Rusia, Serbia şi în Betleem, locul naşterii lui Iisus.
Slujba de Crăciun oficiată de patriarhul Kiril în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova a adunat în cea mai mare catedrală a Rusiei mii de credincioşi. Lăcaşul sfânt a fost decorat cu crenguţe de brad, crini albi şi crizanteme.
Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut apel la unitate şi solidaritate, îndemnând oamenii să facă mai multe fapte bune spre binele semenilor. La slujbă a participat şi premierul Dmitri Medvedev împreună soţia sa Svetlana, în timp ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ales să întâmpine naşterea Domnului într-o biserică mică situată în apropiere de oraşul Soci, în sudul Rusiei.
De altfel, în ultimii ani, Vladimir Putin a ales să participe la slujbele importante de peste an în lăcaşuri de cult situate pe tot cuprinsul Rusiei.
Şi în Bethleem, locul unde s-a născut Iisus Hristos, sute de creştini ortodocşi au participat la Liturghia oficiată de Patriarhul Ierusalimului.
La slujbă au participat şi mai mulţi oficiali în frunte cu Mahmous Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene. De altfel, participarea lui Abbas la astfel de evenimente este deja o tradiţie, chiar dacă el este musulman.
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit şi de bisericile ortodoxe din Serbia sau Georgia ori în mânăstirile de pe Muntele Athos de catolicii de rit răsăritean, precum şi de unii protestanţi care respectă calendarul Iulian.
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit exact la 13 zile după Crăciunul pe stil nou. Asta, deoarece, în anul 1924, mai multe biserici din aproximativ 60 de ţări ale lumii, au decis să respecte vechiul calendar iulian, care este cu aproape două săptămâni în urmă faţă de cel gregorian.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News