Caracatița permiselor de conducere false se extinde. Pe rețelele sociale au explodat conturile care scot la vânzare documente fără examen. În schimbul unor sume care pot ajunge până la 700 de euro, clienților li se promite că pot conduce mașina legal pe șosele. După seria de materiale filmate, difuzate de Digi24, fenomenul s-a mai diminuat, dar acum infractorii au revenit în forță. Specialiștii spun că de cele mai multe ori aceștia sunt greu de identificat și asta pentru că se ascund în spatele unor conturi bine criptate.
Astfel de conturi false sunt peste tot pe rețelele sociale. Pare că infractorii care promit permise de conducere pentru toate categoriile au și succes. Postările au zeci de comentarii de la persoane interesate să intre în posesia unui permis fără examen.
Curioși să vedem cât de ușor pot fi obținute, am intrat și noi în legătură cu cei care le vând și ne cer 700 de euro pentru un permis cu promisiunea că nu vom avea probleme cu legea.
Un bărbat care a fost de acord să vorbească sub protecția anonimatului a intrat îl legătură cu cei care au expus oferta on-line și mărturisește că a trimis către ei în mai multe rânduri bani. Numai că după plăți, a fost blocat pe rețelele sociale.
Victimă: „Concret, cam 11.000-12.000 euro. Am toate conturile bancare de pe care le-am trimis lor banii. Vă cere prima dată o sumă de 200, 150, 100. Chiar de 100. După 150, dacă le merge, cer 300. Dacă le merge, 500 de euro. Asta le dați prima dată. Pe urmă spun că îți fac actele, dar nu îți fac nimic. În 7 zile îți face permisul. Dar ei nu îți fac sala, nu îți fac nimic”.
Cei care cad în plasa infractorilor din on-line riscă să rămână fără bani, iar dacă aleg să conducă cu permise false ar putea să ajungă în spatele gratiilor.
Gabriel Cîrniță, lider sindicatul polițiștilor: „Cei care merg să caute astfel de servicii și utilizează, în urma dobândirii acelui permis fals pe drumurile publice permisul de conducere, poate să cumuleze mai multe infracțiuni pentru care poate fi acuzat și aici vorbim despre conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere, fals și uz de fals, ceea ce poate presupune și închisoarea”.
Pentru ca postările lor să fie cât mai convingătoare, infractorii se folosesc și de imaginea Direcției de Permise și dau asigurări că după ce sunt făcute toate formalitățile, instituția statului va reveni cu un e-mail de confirmare.
Loredana Pisică, purtător de cuvânt: „În România nu există o altă modalitate de obținere a permisului de conducere decât finalizarea cursurilor unei școli de conducători auto autorizate și promovarea examenului ce constă în probă teoretică și probă practică”.
Digi24 a dezvăluit în ultimele luni mai multe conturi pe care sunt scoase la vânzare permise de conducere. O perioadă au fost restricționate, dar acum au revenit cu oferte.
Editor : A.C.