PERCHEZIȚII. În casele directorilor RADET suspectaţi de fraudă au fost găsiţi 500.000 de euro
Actualizare 10:00.Potrivit unor surse, există date conform cărora opt directori RADET ar fi beneficiat de excursii și vacanțe scumpe în străinătate plătite exclusiv de către firmele care au primit contractele, ca recompensă pentru "bunătatea" directorilor de a atribui contracte, separat de mita pe care aceştia ar fi primit-o.
Recent, o parte dintre directorii RADET ar fi mers la Londra pentru a vedea meciul Chelsea-Steaua.
În ceea ce priveşte modalitatea în care cei opt directori primeau banii, unii dintre ei ar fi avut pretenția de a nu primi lei și ar fi preferat euro. Vizat de această anchetă este și un valutist, care nu ar fi menţionat banii în acte.
___________________
Directorii RADET sunt acuzați de fraudă în atribuirea unor contracte privind lucrări de mentenanță. Chiar și directorul general RADET, Ion Voicu, este vizat de aceste percheziții. Suspecţii ar fi atribuit „cu dedicaţie” anumite contracte pentru lucrări de infrastructură, lucrări care nu au început însă niciodată, fiind consemnate doar în acte.
Anchetatorii spun că directorii RADET ar fi primit 2-3 la sută din valorea contractelor atribuite către acele societăți comerciale.
Perchezițiile au loc în Capitală și în județele Ilfov și Giurgiu, dar și la sediul central al agentului de distribuire al agentului termic. La aceste percheziții participă aproape 200 de polițiști la percheziții.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În acest dosar s-a început urmărirea penală in rem, ceea ce înseamnă că ancheta vizează în această etapă doar fapte.
Instrumentarea dosarului a început în decembrie anul trecut.
Citiţi şi
DIRECTORI CONTROVERSAŢI. Cum a ajuns RADET gaura neagră a Capitalei
RADET a beneficiat de o ştergere a unei datorii de 220 de milioane de euro şi penalităţi şi mai mari, 250 de milioane de euro, în septembrie anul trecut. Datoria, anulată de guvern, era către ELCEN, firma care furnizează agentul termic.
Avocat: Îi interesează toată colaborarea cu RADET, cu precădere din ultimul an
„Nu vorbim de acuzații, ci de o procedură de percheziții care se desfășoară de dimineață la sediul principal al societății Erbașu. Sunt căutate și verificate actele care țin de colaborarea firmei cu RADET. Se analizează un volum de muncă de 20 de ani. Îi interesează toată colaborarea cu RADET, cu precădere din ultimul an”, a declarat avocatul Arin Alexandru Avramescu.
Potrivit avocatului companiei Erbașu S.A, Alexandru Erbașu este acționar minoritar al grupului și nu este elementul principal de decizie, Cristian Erbașu fiind director și acționar majoritar.
Avocatul a adăugat că nu s-a cerut audierea celor doi.
Şase firme ar fi beneficiat de contracte cu RADET
Şase societăţi comerciale au încheiat contracte cu RADET în ultimii ani, iar acum au intrat în vizorul anchetatorilor. Firma Erbaşu SA este cea mai mare şi, totodată, cea care a câştigat cele mai multe licitaţii organizate de RADET.
Peste șase milioane de lei a plătit Regia de Termoficare pentru modernizarea reţelei de alimentare cu căldură din cartierul Drumul Taberei. Mai mult de opt milioane de lei s-au dus către aceeaşi firmă, Construcţii Erbaşu, în septembrie anul trecut, pentru achiziţia de conducte. Anchetatorii spun că, deşi banii au plecat din conturile RADET către societate, lucrările sau achiziţiile nu au fost făcute. În acte în schimb, lucrările erau recepţionate.
Contracte încheiate de alte cinci firme cu Regia de Termoficare din Capitală sunt verificate de către procurori şi poliţişti. O parte dintre societăţi, precum SC CCEI SRL sau SICOR, au câştigat licitaţii în tandem cu firma deţinută de familia Erbaşu. În vizor este şi WILLO România, firmă care a derulat un contract în valoare de peste 9 milioane de lei pentru piese de schimb, reparaţii, dar şi instruire a personalului RADET.
Firme implicate în anchetă
SCC ERBAŞU SA
SC C.C.E.I. SRL
SC SICOR SRL
SC LUXTOR NORVEGIA SRL
SC WILLO ROMÂNIA SRL
SC MULTIGAMA TECH SRL
„Sunt oameni care fac achiziții de ani de zile, care știu care sunt riscurile când se face un caiet de sarcini pentru cineva. Eu pot să vă spun că achizițiile s-au făcut conform legii. Nu își riscă nimeni libertatea. E o razbunare a cuiva anume”, a spus Ioana Stoica, lider de sindicat RADET, la Digi24.
„Cu banii respectivi nu s-a făcut ce scrie pe hârtie. Din punct de vedere legal, actele sunt încheiate în conformitate cu legea achizițiilor. Dar doamna lider de sindicat să se ducă pe teren să vadă dacă ce scrie pe hârtii s-a făcut”, a afirmat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.
Achetatorii susţin că la percheziţiile făcute în casele celor opt membri ai conducerii RADET s-au găsit sute de mii de lei şi zeci de mii de euro, sume pe care directorii trebuie să le justifice.
Percheziții la Erbașu S.A.
Anchetatorii au precheziţionat sediul firmei lui Alexandru Erbașu, din cartierul Aviatorilor.
Angajaților firmei nu li s-a permis accesul în birouri, unde anchetatorii au verificat documente și calculatoare.
Firma Erabașu este suspectată de evaziune fiscală. Anchetatorii spun că au existat de-a lungul timpului mai multe înțelegeri între reprezentanții RADET și cei ai aceste firme. Există suspiciunea că au fost atribuite contracte în valoare de milioane de euro pentru lucrări fictive sau supraevaluate.
Cine este Alexandru Erbașu
Alexandru Erbașu este fiul fostului om de afaceri Mihai Erbașu, care s-a sinucis în anul 2004 la vila sa din Snagov. Alexandru Erbașu a moștenit afacerile tatălui său, care deținea controlul asupra mai multor firme în domeniul construcțiilor civile și industriale, două hoteluri și al unor ferme de animale.
- Etichete:
- directori
- radet
- percheziti
- cine este alexandru erbașu
- alexa
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News