Orice livrare prin curier durează cel puţin două ore, în Bucureşti. Asta, dacă pachetul vine cu maşina. Transportat cu bicicleta, timpul de aşteptare scade la jumătate. Aşa că reţeta perfectă pentru o afacere de succes începe cu o semicursieră, un rucsac şi nişte timp liber.
Ideea i s-a părut demnă de încercat tânărului bucureştean Ariel. Avea 19 ani când s-a lansat în această afacere, adică în 2010.
„Bunicul meu m-a pus să mă urc pe bicicletă. Cred că de undeva de-acolo a pornit. De-acolo lucrurile s-au legat. Eu eram cel din cercul de prieteni care-ajungea cel mai repede la destinaţie. Până am ajuns să fac ce fac acum”, a povestit Ariel Constantinof, fondatorul „Tribului”.
Acum, din echipa lui fac parte 20 de oameni, majoritatea studenţi. Unul dintre ei este Cătălin, de 24 de ani, unul dintre curierii care livrează colete pe bicicletă de peste un an. Pedalează în fiecare zi cel puţin 60 de kilometri. Asta înseamnă că, într-o lună, Cătălin parcurge echivalentul unei jumătăţi din traseul Turului Franţei.
„Noi, după ce ridicăm coletul, în cel mult 30-40 de minute ajungem. E o plăcere să livrez”, a spus Cătălin.
O livrare costă 18 lei, indiferent de distanţă, atâta vreme cât destinatarul este în Capitală. Pe timpul verii, curierii pe bicicletă au câte 10-15 comenzi pe zi. Primăvara şi toamna, cererile se dublează. Lucrează între 10.00 şi 17.00, dar cel mai solicitaţi sunt exact în orele de vârf.
„De obicei, când ne pune lumea să livrăm, ne pune în intervalul orar în care e foarte aglomerat în Bucureşti. Şi-atunci noi câştigăm teren. Ni s-a întâmplat să fie nevoie să ducem un laptop, foarte repede, spre exemplu. Sau se întâmplă să livrăm cadouri. Ducem orice încape într-un ghiozdan”, a mai afirmat Ariel.
La New York, Londra sau Bruxelles, astfel de servicii există şi funcţionează cu succes de peste douăzeci de ani. Primele mijloace de transport pe două roţi au apărut în secolul al nouăsprezecelea în Europa, cu numele de velocipede. Acum, în lume circulă peste un miliard de biciclete.