O pistă pe care buruienile cresc din crăpăturile betonului, un fost bloc de locuinţe de serviciu şi două hangare în paragină. Atât a mai rămas din fostul aerodrom militar de la Ianca, locul în care, în 1951, România făcea trecerea de la avioanele clasice la cele cu reacţie.
După 1995, Ministerul Apărării a folosit aerodromul doar ocazional şi, în 2006, l-a predat Consiliului Judeţean. A fost o realizare cu care s-a lăudat la vremea aceea şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în arest pentru corupţie.
"O idee, e adevărat, cam năstrușnică a fostului președinte, să-l preia, crezând că poate să facă acolo ceva special, deosebit. L-a adus în patrimoniul nostru, deocamdată nu i-am găsit acel rost care să merite acea investiție, vom vedea", spune Viorel Mortu, președintele Consiliului Judeţean Brăila.
Aerodromul este o afacere doar pentru firmele de pază plătite de Consiliul Judeţean. Anul trecut, contractul a fost acordat unei firme din Bucureşti pe criteriul celui mai mic preţ. Aproape un milion de lei pentru 10 oameni care păzesc 400 de hectare.
"Sunt bani care se plătesc de la bugetul Consiliului județean fără rost, practic o consider gaura neagră a Consiliul Județean pentru că în fiecare lună acolo se duc 65.500 de lei. Ori 12 luni de zile, pentru cele 10 posturi, se duce undeva la 800.000 de lei, ceea ce nu este în regulă", afirmă Ovidiu Nechita, consilier județean.
"Mi se pare exagerat de mult, pentru că și așa acolo nu mai e nimic, obiective militare, pe ce se dau banii ăștia? Pe un paznic care păzește... ce păzește?", se întreabă un localnic.
Anul acesta, Ministerul Apărării şi-a adus aminte de aerodromul de la Ianca şi l-a inclus, cu acordul Consiliului Judeţean, într-un amplu execiţiu militar. Două avioane de luptă au survolat zona luna trecută și 80 de militari s-au paraşutat acolo.