Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, spunea că în această după-amiază comisiile de administrație și cea juridică vor începe dezbaterile acestui proiect de lege și vor invita toate părțile implicate, de la ONG-uri până la reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare.
Cele două comisii ar avea la dispoziție două-trei zile pentru a dezbate legea, adică vor mai putea avea o ședință și mâine. Iar apoi, la finalul săptămânii, Valeriu Zgonea promitea că va avea loc și o ședință de plen, organizată special pentru această lege, astfel să existe un act normativ adoptat de către Parlament.
Mai sunt și alte etape de parcurs până la atacarea la Curtea Constituțională, sau promulgarea legii.
Premierul Victor Ponta a cerut legislativului să se ocupe de legea pentru rezolvarea problemei maidanezilor săptămâna aceasta.
„Cred, după nenumărate proiecte, promisiuni care au eşuat, că săptămâna viitoare Parlamentul trebuie să ia o decizie. Sunt decizii dificile, dar acestea trebuie implementate de autoritățile locale. Dacă mă întrebați, e foarte clar și nu ezit nicio secundă, dacă vorbim de viața unui om, de viața unui copil și viața câinelui, evident că trebuie să apărăm viața oamenilor”, a spus Victor Ponta săptămâna trecută.
Până la promulgarea unei legi noi, legislativul îi invită pe primari să aplice actele normative în vigoare. O reglementare din 2002 permite eutanasierea animalelor fără stăpân. Un alt proiect, care interzice acest lucru, este de cinci ani blocat în Parlament.
Legea nr. 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân:
„Art. 4. Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile.
Art. 5. (...) (2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilorbolnavi ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi.”
Un alt proiect care vizează maidanezii a fost iniţiat în 2007. Acesta prevede ca animalele sterilizate să fie trimise înapoi pe străzi. Sub presiunea organizaţiilor neguvernamentale, legea a trecut de Parlament în 2011 cu amendamentul că eutanasierea poate fi făcută doar cu consultarea comunităţii.
Legea a fost contestată la Curtea Constituţională de Uniunea Social Liberală, care a semnat cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor un protocol prin care se angaja să promoveze interzicerea eutanasierii câinilor comunitari. Protocolul expiră în 2020.
La începutul lui 2012, Curtea Constituţională stabilea că doar maidanezii agresivi şi periculoşi pot fi eutanasiaţi, iar în celelalte cazuri se poate ajunge la această soluţie doar în ultimă instanţă.
Retrimis la Parlament, proiectul a trecut de Senat în luna martie cu prevederea ca animalele să se întoarcă pe străzi după 30 de zile dacă nu sunt adoptate. Pentru această formă a legii au votat şi puterea şi opoziţia. Un singur senator a fost împotrivă.
Crin Antonescu: „Probabil că legea se va adopta în sensul eutanasierii”
Președintele Senatului, Crin Antonescu, este de părere că referendumul pe tema eutanasierii câinilor maidanezi, propus de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și aprobat de Consiliul General, este inutil și presupune o cheltuială fără rost și speră că decizia va putea fi actualizată.
„Un referendum e chiar culmea, adică încă niște bani cheltuiți, încă o lună pierdută când foarte probabil că săptămâna aceasta, în Camera Deputaților, pentru că acolo e în acest moment decizia, probabil că legea se va adopta în sensul eutanasierii. Deci la ce mai e bun referendumul?”, a spus Crin Antonescu la emisiunea „Km 0”.