Liberalii conduși de Mihai Ghimpu și comuniștii au fost împotriva adoptării acestui proiect de lege, relatează Unimedia.
Tratatul a fost semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2010 de fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, și fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi.
Ieri, proiectul de lege fusese aprobat de Parlament în prima lectură, iar Mihai Ghimpu a avertizat că îl va ataca la Curtea Constituțională, în caz că va fi aprobat în a doua lectură. Potrivit lui Ghimpu, acest act este neconstituțional deoarece fusese semnat de prim-ministru, în timp ce tratatele pot fi semnate doar de șeful statului.
Actul stabilește regimul frontierei de stat între statele semnatare, precum și alte aspecte ce țin cooperarea și asistență în domeniul frontalier. Acest document este unul important în contextul relațiilor și dialogului de cooperare cu partea română, precum și dialogului cu privire la liberalizarea regimului de vize cu UE. Astfel de tratate România a semnat și cu alte state vecine: Ucraina (2003), Ungaria (2005) și Bulgaria (2006).
Acum Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră trebuie să fie ratificat și de partea română.
Totodată, Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Și în acest caz au fost acumulate 51 de voturi. Actul stabilește cadrul legal necesar cooperării între guvernele ambelor state, își propune intensificarea colaborării în domeniile neacoperite în Acordul interministerial existent, care sunt importante pentru dezvoltarea și construcția forțelor armate naționale.