Unii dintre ei se desprind însă cu greu de camerele primitoare, care le-au devenit de-a lungul anilor a doua casă și caută soluţii să le păstreze. Mulți au stat mai multe mandate în respectiva cameră de hotel, unii 10 ani, și, de aceea, vor să negocieze cu hotelul și să păstreze camera.
Până acum, parlamentarii primeau 8.000 lei pe lună pentru cazare, acum 4.000 de lei.
Unii și-au găsit deja apartamente într-o zonă bună. Există varianta hotelurilor de 3 stele, care au făcut oferte foarte bune.
„Am locuit la început la hotel Bucureşti, apoi la Phoenicia Apartaments. Cu suma aceea de 4000 de lei m-am mutat, m-am conformat de prima dată”, a spus Roxana Anuşca, deputat de Botoşani.
Alţii însă dau de înteles că viaţa la bloc nu este chiar pe gustul lor. „Mie mi-au ajuns banii. Într-adevăr, trebuie să muncim noi mai mult, pentru că trebuie să faci ordine, trebuie să foloseşti maşina de spălat... Lucruri de genul acesta... Asta e, asta e decizia", subliniază Marian Avram, deputat de Tulcea.
Suma forfetară pentru cazare este însă generoasă. Analiştii imobiliari susţin că, de aceşti bani, n-au de ce să-şi facă griji nici măcar cei mai pretenţioşi chiriaşi.
Odată cu publicarea noului statut în Monitorul Oficial, parlamentarilor le-au fost reduse şi cheltuielile pentru transport.
Au negociat și și-au păstrat camerele de hotel
Unii parlamentari au reușit să își păstreze camerele de hotel și aceleși facilități la jumătate de preț. Vor plăti 4.000 de lei de acum încolo, față de 8.000 de lei până acum. Astfel, se ajunge la întrebarea cum s-au desfășurat negocierile în Parlament, cum se ajunsese la un preț atât de mare pentru o cameră față de cel real.
Deputatul Mircea Grosaru rămâne în apartamentul de hotel
Deputatul minorităţilor, Mircea Grosaru, locuieşte într-un hotel din centrul capitalei de opt ani şi jumătate, adică de la primul său mandat. Şi stă în acelaşi apartament. Spune că i-a devenit a doua casă, dacă nu chiar prima, pentru că la Suceava ajunge rar. Și-a adus chiar și câinele la București, în apartamentul din hotel.
Are tot ce-i trebuie la hotel, inclusiv bucătărie, pe care însă o foloseşte rar. Micul dejun este oferit de hotel. Până acum, contra unei sume substanţiale - 120 de lei, o singură masă. Preţul i-a scandalizat inclusiv pe aleşi.
Deputatul minorităţilor va rămâne însă în acelaşi apartament. A renogociat direct cu hotelul şi a reuşit să obţină un preţ de două ori mai mic decât cel plătit până acum de Parlament - 4000 de lei, în loc de 8000. „Nu pierdem absolut niciun fel de facilitate, sunt exact aceleaşi condiţii”, subliniază deputatul.
Alături de Mircea Grosaru sunt şi alţi câţiva senatori şi deputaţi care au negociat cu patronul hotelului să renunţe la preţurile piperate şi nejustificate, pe care însă Parlamentul le-a acceptat ani de zile.
Cei mai mulţi parlamentari văd numai dezavantaje în plecarea din hotel. „Sunt mai multe inconveniente. Transport, siguranţă, în al treilea rând parcare, televiziune prin cablu, internet, sunt nişte servicii pe care oricum ar trebui să le plătim. Dacă ne mutăm o să trebuiască să avem grijă de lenjerie, de haine, să le ducem la curăţătorie, să pltăim energie, apă caldă, ori aici suntem scutiţi de aceste lucruri”, explică Mircea Grosaru.
De toate aceste servicii beneficiau, până acum, la hotel, unde cei mai mulţi spuneau cu mâna pe inimă că se simt ca acasă.