Potrivit legii, pot avea animale sălbatice, numai cei care sunt autorizaţi de Direcţia Veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. Pot deţine animale sălbatice şi cei care o fac doar pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice a animalului.
Concret, legea din România îţi permite să ţii un animal sălbatic în captivitate, dacă dovedeşti că l-ai găsit bolnav şi că îl îngrijeşti. Poate fi leu, tigru sau pui de urs. Legea omite să specifice faptul că după ce fiara se face bine, trebuie dusă la zoo.
„Avem mare nevoie de o legislaţie şi de nişte liste foarte clare: ce avem voie să deţinem şi ce nu”, a declarat Veronica Tulpan - coordonatorul de programe de la Vier Pfoten România.
Pentru autorităţi, leii şi urşii transformaţi în animale de companie nu reprezintă o problemă stringentă. La fel, nici piaţa neagră, de pe care poţi cumpără chiar şi carnivore.
Citiți și:
Animalele „Cămătarilor” au ajuns la grădina zoologică Bucov
„Nu există o piaţă neagră a animalelor sălbatice atât de amplă pe cât se spune. Mai există unele deficienţe”, a afirmat Marius Bărbulescu- director general Garda Naţionala de Mediu.
Deficienţe care, culmea, sunt găsite, sub formă de anunţuri, peste tot pe internet. Poţi să cumperi de la pui de tigru până la tarantule sau vulpi polare. Reporterii Digi 24 au vrut să cumpere un pui de leu. Rămas cu un ultim exemplar, proprietarul s-a ataşat de felină şi-a hotărât s-o păstreze, spre disperarea vecinilor, probabil.
Păianjeni veninoși aduși din Germania se distribuie pe piața neagră din România cu microbuzul.
În toată lumea, legislaţia cu privire la deţinerea animalelor sălbatice este extrem de strictă. În ţările europene, precum Austria şi Belgia, sălbăticiunile pot vieţui doar la zoo. Iar dincolo de Ocean, în Statele Unite, legea spune clar ce animale şi în ce zone pot fi deţinute de persoanele particulare.