Operațiunea „Joaca de-a seismul”. La Caracal, o simulare de cutremur a trecut neobservată de locuitori

Data publicării:
caracal

La ora 12.00, în Caracal a sunat alarma de cutremur. E drept, cu o oră mai târziu decât scria în program, dar asta nu a deranjat pe multă lume - sirenele abia s-au putut auzi. Aşa că au intrat în acţiune megafoanele, care le-au vestit cetăţenilor catastrofa simulată.

Operaţiunea a pornit oricum cu stîngul: recuzita nu a venit la timp, iar pregătirile s-au dovedit anevoioase.

Planul a fost ca autorităţile să-şi testeze capacitatea de reacţie într-un scenariu de seism, unul care ar fi provocat un incendiu, un accident rutier şi care ar fi distrus o clădire în centrul oraşului. Participanţii şi-au intrat imediat în roluri.

Au venit şi ambulanţele, iar paramedicii şi-au resuscitat colegii care jucau rolul de victime. Pompierii au întins furtunurile şi scările, iar forţele de ordine au organizat evacuarea ipoteticilor sinistraţi.

La final, oficialii s-a felicitat pentru succesul unei misiuni ca la carte - cel puţin în regim de exerciţiu.

Însă mobilizarea de forţe a trecut aproape neobservată de cetăţenii Caracalului, care nu au auzit alarma. „Nu... nu am auzit, nu cunosc”, a spus o tânără.

Există şi o explicaţie pentru discreţia sirenelelor.

Așa s-a organizat, pentru a nu intra în panica lumea”, a precizat Florea Barbu, şeful Serviciului Voluntar pentru situaţii de urgenţă .

Şansele ca un cutremur să distrugă Caracalul sînt, totuşi, minime, spun experţii. Oraşul nu se află într-o zonă de risc seismic deosebit, iar clădiri cu bulină roşie aproape că nu există acolo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri