144 de salvatori se antrenează zilnic pentru intervenţia de urgenţă în caz de cutremur. Oamenii sunt specializaţi în căutarea victimelor şi scoaterea lor de sub dărâmături într-un timp cât mai scurt. Folosesc camere cu termoviziune şi câini special antrenaţi. Iată cum arată o zi din viaţa lor.
Ei sunt cei care în cazul unui seism puternic intervin să scoată persoanele prinse sub dărâmături. O echipă formată în total din 144 de salvatori. Lucrează în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Fac parte din singura structură de salvare specializată în căutarea şi scoaterea victimelor de sub dărâmături. Antrenamentele lor sunt zilnice.
Astăzi simulează intervenţia sub câteva blocuri de beton prăbuşite în urma unui seism puternic.
Operaţiunile de salvare urmează anumiţi paşi.
Într-o primă fază salvatorii încearcă să identifice eventualele victime aflate sub dărâmături. Urmează a doua etapa, cea de expertizare a clădirii.
Fiecare echipă acreditată are în componenţă inginer structurist care se asigură că acea clădire nu este un pericol şi pentru salvatori.
Al doilea pas pentru găsirea victimelor este făcut cu ajutorul unui cîine special dresat.
Salvatorii spun că de multe ori pot fi ajutaţi chiar de victime să le localizeze.
Camerele video sau cele cu termoviziune pot identifica persoanele prinse sub dărâmături.
Echipa special creată pentru salvarea oamenilor în caz de dezastre este condusă de Vasile Pirtea. În urmă cu 17 ani a scos la suprafaţă, în viaţă, un copil de doar câţiva ani prins sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Turcia. Un cutremur puternic a ucis atunci 18.000 de oameni.
Cei aflaţi în echipa specială de intervenţie sunt pregătiţi 24 din 24 de ore să intervină. În 48 de ore pot ajunge oriunde în Europa dacă li se cere ajutorul.