Ionel Popa, directorul Stațiunii de Cercetare în Silvicultură - Câmpulung Moldovenesc: „Avem afectat un volum total de cca 24.000 de m cubi. Toți arborii, indiferent de specie, dimensiune, vârstă au fost doborâți sau rupți.”
Furtuna a lovit puternic duminică seară. 35 de hectare de pădure au fost culcate la pământ, după cum se vede în imaginile surprinse de dronă. În total au fost afectate 2.300 de hectare.
Andreea Petrescu, reporter Digi24: „Vântul a fost atât de puternic încât a rupt arborii de la jumătate iar pe alții i-a smuls pur și simplu din rădăcină.”
„Este un dezastru mare...A venit un vânt puternic cu ploaie la vale, probabil că vântul avea cam 100, peste 100 la oră ca să dobori așa niște arbori sănătoși și să-i rupi pur și simplu...”
***
„Să vezi așa un dezastru în sezonul ăsta n-am auzit nici din moși strămoși, niciodată.”
Silvicultorii de la Câmpulung Moldovenesc au reușit să vadă dezastrul lăsat în spate de furtună doar cu ajutorul unei drone pentru că drumul de acces este blocat de arborii doborâţi. Oamenii se chinuie de două zile să deblocheze zona pentru a face o evaluare a prejudiciului, însă, consideră că mai au nevoie de încă pe atât.
Ovidiu Bodnărescu, pădurar în cadrul Cantonului Silvic Tomnatic: „Nu am mai putut trece cu mașina și m-am deplasat pe jos și am văzut catastrofa în urma furtunii.”
Pădurea din Demacuşa, Suceava, este a doua care a căzut victimă fenomenelor extreme din ultima perioadă. Acum nici o lună, tot în judeţul Suceava, la o distanţă de 80 de kilometri, în Broşteni peste 400 de hectare de copaci au fost măturaţi de o tornadă. 500.000 de arbori au fost rupţi sau dezrădăcinaţi atunci.
Zona Broşteni, judeţul Suceava - luna iunie
400 de hectare de pădure afectate
500.000 de arbori rupţi sau dezrădăcinaţi
115.000 de metri cubi de lemn doborât
Zona Demacuşa, judeţul Suceava - luna iulie
2.300 de hectare de pădure afectate
35 de hectare de pădure distruse complet
15.000 de metri cubi de lemn doborât