Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi premierul Victor Ponta au anunţat că şeful statului le-a transmis o scrisoare în care le-a cerut să grăbească numirile în fruntea sistemului judiciar, pentru o evita o nouă amânare a intrării României în Spaţiul Schengen.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că preşedintele Traian Băsescu le-a scris lui, ca preşedinte al Senatului, şi premierului Victor Ponta legat de numirea procurorului general şi a şefului DNA şi a arătat că nici el nici prim-ministrul nu au atribuţii în această privinţă.
„Astăzi (sâmbătă - n.r.), preşedintele ţării, domnul Băsescu, îi scrie din nou lui Victor Ponta, primului-ministru, îmi scrie mie, ca preşedinte al Senatului, punându-ne în vedere că dacă nu punem mai repede procurorii, cei doi procurori, procurorul general şi şeful DNA, o să fim vinovaţi de neintrarea în Schengen, ignorând complet faptul că nu numai eu ca preşedinte al Senatului, dar chiar şi primul-ministru nu avem niciun fel de atribuţie în această privinţă. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justiţiei propune, CSM avizează”, a spus Crin Antonescu, într-o emisiune televizată.
Cristian Preda: Traian Băsescu să facă publică scrisoarea
Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine luni, pe blog, că ar fi bine ca preşedintele Traian Băsescu să facă publică scrisoarea către premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pe tema numirii procurorilor.
Potrivit lui Preda, cea mai bună cale de a tăia legătura creată la Haga şi în alte câteva capitale între MCV şi Schengen este de a face ceva serios în primul domeniu.
Traseul numirilor
Ministrul Mona Pivncieru spunea, la începutul lunii, că va invita potențiali candidațipentru șefia Parchetului General și a DNA, identificați după consultarea procurorilor șefi ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, din cadrul Parchetului General și ai structurilor DNA.
În 22 ianuarie, Mona Pivniceru anunțase că săptămâna următoare va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arăta în comunicatul Adminstrației Prezidențiale de la acea dată.
Ulterior, șeful statului avansa o nouă modalitate de numire a şefilor parchetelor: el spunea că ar semna decretele de numire, dacă propunerile ar veni de la Consiliul Superior al Magistraturii.