Verificările la şantierul viitorului Tribunal Dolj au început după ce mai mulţi muncitori au reclamat că au fost concediaţi şi nu li s-au plătit salariile. Printre ei şi Marin Paraschiv. Bărbatul a fost angajat de o firmă din Constanţa, subcontractantă a lucrării.
„După o turnare masivă ni s-a spus brusc, noaptea, ploua, de mâine nu mai veniți la muncă. Explicații, nici una. Nu ni s-au dat banii, în fiecare zi am stat acolo în fața Tribunalului”, povestește Marin Paraschiv, muncitor.
Nu a fost singurul. Muncitorii concediaţi şi neplătiţi au ajuns grupuri, grupuri la Inspectoratul Teritorial de Muncă să depună plângeri. Ei fuseseră amăgiţi că au contracte de muncă şi semnaseră câteva foi, însă aşa-zisele acte nu au ajuns la ITM. Inspectorii au mers acolo să facă un control.
Lucrările la noul Tribunal Dolj sunt abia la început. Inspectorii ITM Dolj au avut parte însă de o surpriză uriașă când au descoperit ca zidurile erau ridicate de 93 de muncitori care lucrau la negru.
„Au descoperit trei societăți pentru care desfășurau activitate fără a avea întocmite forme legale de angajare”, declară inspector Adina Boboş, purtătorul de cuvânt al ITM Dolj.
Cele trei firme fuseseră subcontractate de societatea care a câştigat licitaţia pentru construirea tribunalului. Reprezentanţii uneia dintre firme susţin ca e vorba doar de o neînţelegere. Nu au curaj să îşi susţină poziţia şi în faţa camerei.
Reporter: Au fost niște reclamații din partea angajaților că nu și-ar fi primit salariile.
Antreprenor: Noi avem foarte mulți angajați, pe mai multe șantiere, posibil să apară și fenomenul acesta. Toata lumea are contract la noi. SSM-urile... se întâmplă atâtea lucruri pe șantier și trebuie să fii în regulă.
Reprezentanţii Tribunalului Dolj s-au delimitat printr-un comunicat de presă de problema de la şantier.
„Tribunalul Dolj nu are decât calitatea de beneficiar al viitorului sediu ce urmează a fi construit în strada Brestei, nr. 12”, se arată într-un comunicat de presă oferit Digi24.
Ancheta a ajuns la Parchet, iar administratorii firmelor care au angajat fără acte mai mult de 5 persoane riscă pina la 2 ani de închisoare.