Soiul „Adelina” este un grâu de toamnă şi a scos la teste o producţie de peste 10 tone la hectar, în condiţiile în care media de producţie pentru ţara noastră este de doar 3,5 tone.
Soiul brevetat anul trecut a fost creat de inginerii din cadrul Staţiunii de Dezvoltare Agricolă din Simnic, fiind rodul a 13 ani de muncă.
Grâul are şi un conţinut mare de proteină, fiind foarte bun pentru panificaţie. Testele au arătat că proteinele reprezintă aproximativ 13 la sută. „Adelina” a fost plasat în categoria soiurilor de calitatea I-a, având un indice glutenic de peste 35.
Producătorii vor putea cumpăra seminţe din noul soi abia în 2015 pentru că trebuie respectată o procedură care se impună atunci când se creează un noi soi de plantă.
La Staţiunea de Dezvoltare a fost creat şi soiul Briana, brevetat în 2004, devenit foarte popular în Oltenia pentru că este foarte rezistent la secetă.