Potrivit raportului Corpului de Control al Premierului, s-a aludat îndeplinirea principalului obiect de activitate al Fondului Român de Contragarantare de către conducerea instituţiei, prin mandatarea fondurilor de garantare pentru acordarea contragaranţiilor.
Este relevantă împrejurarea că Fondul Naţional de Garantare a Creditelorm pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, condus de Aurel Şaramet a acordat, în acelaşi timp, şi garanţii, în nume propriu, şi contragaranţii, în numele Fondului Român de Contragarantare, reprezentând 94,97%, din totalul contragaranţiilor acordate în perioada 2010 – 31.072013.
În raport este reţinut şi „excesul de salarizare înlesnit de nestabilirea limitelor generale ale remuneraţiilor membrilor directoratului”.
În perioada decembrie 2009 – 31 august 2013, Fondul a cheltuit 4,6 milioane de lei pentru remuneraţii-indemnizaţii ale membrilor Consiliului de supraveghere, precum şi pentru prime trimestriale acordate preşedintelui Consiliului.
Astfel, Ionel Popescu, preşedinte ale Consiliului de supraveghere până în 30 aprilie 2013 a primit prime de 1,8 milioane de lei, Aurel Şaramet şi Lucian Cojocaru, câte 474.729 lei.
„Membrii Consiliului de supraveghere nu au avut nicio limitare în stabilirea retribuţiilor cuvenite reprezentanţilor Directoratului”, se arată în raport.
În perioada 1.01.2010 – 31-08.2013, personalul Fondului a beneficiat de prime pentru realizări profesionale deosebite în cuantum de 1,3 milioane de lei.
„Primele pentru realizări profesionale deosebite au fost acordate în condiţiile în care acordarea contragaranţiilor, obiectul principal de activuitate al Fondului Român de Contragarantare, s-a realizat, în proporţii covârşitoare, de către alte entităţi, respectiv cele trei fonduri de garantare, mandatae în acest sens”, se arată în document.
Alte aspecte menţionate în raport se referă la înregistrarea ilegală a unor chetuieli de protocol reprezentând mese servite la restaurant sau în regim catering la care au participat membrii organelor de conducere şi administrare ale Fondului.
În perioada 2010 – 2012 au fost înregistrate cheltuieli de protocol în cuantum de 66.076 de lei, reprezentând contravaloarea a 25 de mese servite la restaurant sau în regim catering,
„Cu ocazia meselor servite la restaurant sau în regim catering s-au consumat foie gras cu fructe confiate, muşchi de vită, piept de raţă, chateaubriand, purcel la cuptor, pară în sos de vin, băuturi alcoolice, ca de exemplu Davino Domaine Ceptura şi Davino Purpura, la preţ de 100 lei-sticla", se arată în raport.
Un alt aspect consemnat în raport se referă la paguba cauzată prin despăgubirea ilegală a lui Nicolae Presecan, care a avut un mandat în Consiliul de Supraveghere de 4 ani, deşi, legal, durata era de doi ani.
Corpul de Control va sesiza parchetul instanţei supreme pentru a face cercetări cu privire la aspectele semnalate.