În lumea lui Shin Dong-hyuk, bătaia, înfometarea, execuţiile, tortura şi umilinţa făceau parte din viaţa de zi cu zi. S-a născut printre ele, a crescut aşa şi nu a ştiut că astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple.
„Tot timpul am crezut că asta este realitatea. Atunci, pur şi simplu, nu ne dădeam seama. Apoi am realizat că era un adevărat iad”, spune el.
Shin s-a născut în lagărul 14 din Coreea de Nord, cel mai dur din ţara aflată de peste 60 de ani sub dictatura familiei Kim.
La 13 ani a rămas singur, după ce a fost obligat să asiste la execuţia mamei şi a fratelui său.
„Dacă făceai o greşeală, oricât de mică, îţi dădeau voie să îţi alegi pedeapsa: bătaie sau îţi luau din mâncare. Am ales întotdeauna bătaia. Era cruntă, dar măcar încă mai aveam ce să mănânc după aceea”, spune Shin Dong-hyuk.
După 23 de ani, lui Shin lagărul nu i se părea un iad. Ajunsese să îndrăgească singurul loc pe care îl putea numi „acasă”. Până într-o zi când unul dintre ceilalţi deţinuţi i-a spus o poveste despre lumea de dincolo de gard.
„Mi-a spus că dincolo de gardul închisorii sunt pui fierţi. Am evadat din lagăr pe 3 ianuarie 2005. Am vrut să scap din lagăr pentru că voiam să mănânc bine, voiam să am burta plină. Nu îmi păsa că voi fi executat”, povestește Shin Dong-hyuk.
A trecut de gardul electric în timpul nopţii şi a avut noroc, pentru că lagărul este aproape de graniţa cu Coreea de Sud. A ajuns acolo, într-o lume despre care nu ştia nimic.
„Am fost şocat. Totul era atât de diferit. Cerul, pământul, apa, oamenii. Am fost bulversat. Am stat chiar şi în spital să îmi revin”, spune el.
De opt ani, Shin străbate lumea ca să-şi spună povestea. A lui a şi unei naţiuni care nu cunoaşte altceva decât teroarea.
Îşi doreşte să revină în Coreea de Nord, dar şi mai mult îşi doreşte să stea faţă în faţă cu Kim Jong-un, actualul lider nord-coreean.
„I-aş spune: Nu eşti un om liber, nu înţelegi libertatea. Habar nu ai ce este libertatea”, spune Shin Dong-hyuk.
Presa occidentală estimează că în lagărele din Coreea de Nord sunt în prezent peste 120.000 de deţinuţi.