Mihai Oară a venit cu fetiţa sa, în vârstă de 9 luni, în spital în luna august. A stat numai câteva zile la secţia Pediatrie, dar condiţiile hoteliere l-au dezamăgit. Saloanele nu au mai fost renovate de mai bine de 15 ani. La externare, a decis să schimbe ceva.
A vorbit cu 6 prieteni, a donat fiecare cât a putut şi au început să renoveze chiar ei salonul în care a stat Mihai. În fiecare seară, după serviciu, oamenii se întâlneau la spital şi munceau până noaptea târziu.
Foto: Mihai Oară
„Pereţii au fost destul de vechi şi când am început să curăţăm au început să cadă sau să se arate nişte probleme dedesubt”, povestește Mihai Oară.
Oamenii au văruit, au tencuit şi au vopsit pereţii în culori potrivite pentru copii.
„Nu se închidea uşa şi am încercat să renovăm şi să recondiţionăm şi să fie OK, iar în baie nu era nici un loc unde să-ţi pui săpun sau gel de duş”, mai spune el.
Şi pentru a putea renova toate cele 10 saloane din cadrul secţiei de pediatrie, oamenii au apelat şi la o asociaţie care să-i ajute în promovarea demersului.
„Planul nostru a fost ca în fiecare lună să reuşim să renovăm câte un salon, astfel încât la anul pe vremea asta să povestim de toate saloanele de pediatrie renovate”, afirmă Ioana Vârtosu, preşedintele Asociaţiei Şcoala Mamei Junior.
Foto: Mihai Oară
Bolnavii internaţi acum se plâng de condiţiile din spital, dar sunt conştienţi de lipsa banilor.
„Era jale, erau toate rupte, toate... nu mai stătea nici pătura, uitaţi... cum o trăgeai, fugea pe parte cealaltă”, spune un pacient.
„Este speranţa celor care intră aici în spital, să nu mai intre cu groază. Şi-aşa Clinica de Boli Infecţioase era văzută ca un fel de paria”, declară Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Victor-Babeş, Timişoara.
Primăria Timişoara a alocat spitalului, la începutul acestui an, 900.000 de lei. Banii au ajuns însă numai pentru reabilitarea acoperişului, pentru refacerea instalaţiilor de încălzire şi a reţelei de canalizare şi renovarea a 10 din cele 100 de saloane.