Video Moment muzical inițiat de asociația culturală ARCEN, întrerupt de poliție: „Nu suntem în Italia!”

Data publicării:
oameni asculta muzica in fata sediului organizatiei ARCEN
Foto: Facebook ARCEN

Un moment muzical transmis de la sediul asociației culturale ARCEN  din strada Armenească din Capitală a fost oprit subit de Poliția Română, marți seară, pe motiv că ar exista o sesizare la 112. 

De la fereastra biroului ARCEN se aude, de o lună și jumătate, timp de 20 minute, muzică clasică dedicată locuitorilor cartierului armenesc aflați în izolare. Marți seară, ARCEN a oferit trecătorilor, timp de 20 de minute, două „Nocturne” de Chopin şi Simfonia a II-a de Brahms. Ca de obicei, oamenii s-au aşezat pe trotuare, la distanţă, au ascultat muzica de la ferestre sau plimbând câinii. 

După un sfert de oră, și-au făcut apariția reprezentanţii Poliţiei, care au cerut oprirea muzicii pe motiv că cineva a făcut o sesizare din cauza zgomotului prea mare, dar și că atrag atenția și fac să se adune mai mult de trei persoane pe stradă.

„Nu suntem în Italia! Acum să fim serioși! Daţi mai încet! E deranjată ordinea şi liniştea publică!”, au spus oamenii de ordine. 

„Rușine! Poliția română nu știe decât să dea amenzi și să țină oamenii sub jug” au strigat locuitorii din cartier, aplaudând în schimb demersul celor de la ARCEN.

Asociația a precizat că până marți, timp de 6 săptămâni, niciun vecin nu s-a plâns de zgomot, iar locuitorii cartierului, păstrând distanța socială de 2 metri, au ascultat de fiecare dată în fața porții sau de la fereastră muzica din strada Semilunei.

Explicațiile ARCEN

ARCEN a venit, marți seara, cu precizări pe pagina de Facebook, arătând că tocmai acest incident cu poliția a făcut ca numărul oamenilor să crească pe stradă, pentru că au venit să ceară explicații. 

„Poliția Română a intervenit astăzi pentru a opri o inițiativă pozitivă care se petrecea în București în această epidemie, motivând o sesizare la 112. Seară de seară, locuitorii din strada Armenească, Pasului, Semilunei, Licurg, Spătarului, Popa Rusu, Latină, Batiștei și Maria Rosetti ieșeau la balcoane să asculte muzică clasică.

Cu o seară în urmă, la 65 de ani de la moartea lui George Enescu, întregul cartier a ascultat Suita a 2-a pentru pian, Rapsodia și Poema Română. Nimeni, timp de 6 săptămâni, niciun vecin nu s-a sesizat, iar locuitorii cartierului, păstrând distanța socială de 2 metri, au ascultat în fața porții sau la fereastră, muzica din strada Semilunei. Până astăzi, acest demers a fost aproape anonim, însă astăzi am vrut să împărtășim și oamenilor din alte cartiere ce se întâmplă aici.

Credem că este important să facem câteva precizări care răspund la comentariile/intrebarile adresate de public:

- muzica de la fereastră este pentru oamenii din cartierul armenesc, nu este un eveniment; oamenii ascultau muzica din balcoane, de la ferestre, din curți și în timp ce-și plimbau animalele de companie;

- de ce muzică clasică? Pentru că de 4 ani de când avem biroul aici, în majoritatea timpului, de la ferestrele mai multor case din zonă auzim repetiții la pian, iar acest lucru ne-a inspirat, fiind, deci, un specific al zonei;

- o parte din momentele muzicale din această lună și jumătate au fost sugerate de vecini;

- numărul de oameni a crescut după ce a venit Poliția, care cereau explicații pentru intervenția de oprire a muzicii în strada Armenască.

Precizăm că ARCEN respectă Ordonanțele Militare în vigoare, nu are ca scop instigarea la adunări publice sau la încălcarea lor, iar acest demers a pornit foarte personal, ca un gest de alinare a singurătății și insecurității contextului foarte dificil în care ne aflăm. Viitorul ne va obliga să conviețuim cu acest virus, iar distanțarea socială cere mai mult spațiu public. După ridicarea restricțiilor, parcurile și grădinile insuficiente ale orașului vor fi arhipline. Bucureștiul are nevoie de străzi pietonale și piețe publice pentru siguranța și sănătatea tuturor”.

Înainte de sosirea poliției, imediat ce începuse momentul muzical, într-un live pe Facebook, Edmond Niculuşcă, preşedintele ARCEN, şi Alberto Groşescu, director executiv, făceau un apel la oameni să le susțină cauza - recâştigarea spaţiului public - și să redirecționeze cota de 3,5 la sută din impozitul pe venit către ARCEN. „Avem nevoie de mai mult spaţiu public în interiorul oraşelor. Credem că e important ca oamenii să fie mai aproape de oraş. Avem nevoie şi de ajutorul vostru. Redirecţionaţi 3,5% din impozitul pe venit către ARCEN!” - au transmis ei. La circa un sfert de oră, a apărut echipajul poliției.

Momentul a fost transmis live pe Facebook:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ARCEN este o organizație neguvernamentală care activează de 13 ani în domeniul cultural. S-a ocupat de circa 80 de proiecte culturale având drept scop să reclădească „stima de sine a Bucureștiului și a bucureștenilor prin cultură și comunitate”.

Asociația culturală a anunțat că obiceiul instituit de când a venit pandemia, cu momentul muzical oferit oamenilor aflați în izolare, va continua miercuri de la 20:30.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri