„Punerea sub urmărire a fostului preşedinte Traian Băsescu a ridicat multe semne de întrebare în rândul opiniei publice, mai ales că este vorba despre un caz cunoscut şi chiar recunoscut de către acesta. Comentându-l azi, eu nu fac decât să vi-l reamintesc, dar şi să pun lupa un pic exact pe zonele care rămân în continuare neclare. Nu că ar fi o surpriză foarte mare urmărirea penală a domnului Traian Băsescu, dar ţineţi cont de faptul că, de când e România Republică, adică de 70 de ani, din cinci preşedinţi, doar Gheorghiu Dej şi Emil Constantinescu au scăpat de urmărirea penală”, scrie Moise Guran pe blogul Biziday.
„În esență, spălarea de bani presupune realizarea unor tranzacții care să dea aparența de legalitate unor sume provenite dintr-o infracțiune. Uite, să presupunem, la modul pur teoretic evident, că pe vremea când era ministru al Transporturilor, Traian Băsescu l-ar fi favorizat într-un fel pe regele asfaltului Costel Cășuneanu. Apoi, începând cu august 2000, pe vremea când Băsescu era deja la Primăria Capitalei, Cășuneanu și Băsescu ar fi făcut o serie de tranzacții prin care afaceristul l-ar fi îmbogățit pe politician, presupusa mită fiind astfel mascată în prostia lui Cășuneanu sau inteligența imobiliară a lui Băsescu”, mai scrie Moise Guran.
„Să lăsăm dubioasa tranzacție cu Cășuneanu, în fond opinia publică din România a mai ignorat aceste dezvăluiri și în 2004, și în 2009, când Traian Băsescu a primit votul pentru a deveni președinte, dar chiar doi prestigioși procurori au mai cercetat în acest timp dosarul și au decis neînceperea urmăririi penale. Unul dintre ei este azi judecător la Curtea Supremă, celălalt este azi la DNA și este chiar procurorul care l-a băgat după gratii și a obținut condamnarea lui Mircea Băsescu, fratele președintelui de la vremea respectivă. Și de aici încep întrebările… Dacă acești procurori nu au reușit să înceapă urmărirea penală în cazul Cășuneanu-Băsescu, dar acum Parchetul General face asta, înseamnă că între timp au mai apărut lucruri. Pentru ca o tranzacție să fie considerată spălare de bani, procurorii trebuie să dovedească infracțiunea primordială, cea de la care au provenit banii. În presupunerea noastră teoretică, ar însemna că acum procurorii pot dovedi o mită între Băsescu și Cășuneanu, pe vremea când primul era ministrul Transporturilor, infracțiune care nu putea fi dovedită nici în 2004, nici în 2012”, mai scrie realizatorul Biziday.
Moise Guran transmite și un apel procurorilor de la Parchetul General: „La fel cum i-am avertizat și pe cei de la DNA, atunci când l-au trimis pe Dragnea în judecată (și deocamdată mare condamnare n-au obținut), procurorii de la Parchetul General ar face bine să nu greșească într-un astfel de caz. E vorba totuși de un fost președinte al României și, ca să nu își piardă respectul cetățenilor români, Justiția trebuie să facă într-un astfel de caz lucrurile ca la carte”.
Citiți întreaga postare a lui Moise Guran pe blogul Biziday.