Misiunea Peregrine a eșuat. Modulul nu mai poate ajunge la Lună din cauza unei scurgeri de combustibil

Data publicării:
robot luna astrobotic twitter
Astrobotic a distribuit și prima imagine a modulului Peregrine în spațiu. Fotografia arăta că straturile exterioare de izolație ale vehiculului erau șifonate. Foto: X/Astrobotic

Compania Astrobotic, care se află în spatele proiectului american privat de trimitere a unei misiuni pe Lună, a declarat că renunță la încercarea de a aseleniza la mai puțin de 24 de ore după ce modulul a fost lansat cu succes. Acum, compania anunță că s-ar putea să nu mai poată controla modulul său Peregrine pentru mult timp, din cauza unei scurgeri de combustibil, ceea ce face dificilă menținerea traiectoriei sale, potrivit CNN și BBC.

Durata misiunii ar putea fi acum măsurată în doar câteva ore, a transmis compania Astrobotic. Cu siguranță, o aselenizare - prima pentru SUA în jumătate de secol - nu mai este posibilă.

„În acest moment, obiectivul este ca Peregrine să se apropie cât mai mult de Lună înainte ca acesta să-și piardă capacitatea de a-și menține poziția îndreptată spre Soare și, ulterior, să-și piardă puterea”, se arată într-un comunicat de la Astrobotic.

Astrobotic a adăugat că propulsoarele ar putea funcționa cel mult încă 40 de ore.

Modulul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida, cu intenția de a aseleniza pe emisfera nordică a Lunii la sfârșitul lunii februarie.

A fost primul zbor al unei rachete Vulcan Centaur, un vehicul nou de la ULA, conceput pentru a înlocui gama sa mai veche de rachete. Peregrine a avut probleme aproape imediat ce s-a desprins de vârful rachetei.

Inginerii au observat că modulul se chinuia să-și mențină panourile solare spre direcția Soarelui pentru a-și încărca bateria. Cauza a fost rapid atribuită unei scurgeri majore a sistemului de propulsie.

Compania Astrobotic Technology din Pittsburgh a dezvoltat Peregrine în baza unui contract de 108 milioane de dolari cu NASA. Vehiculul a fost proiectat de la început pentru a fi relativ ieftin - având ca scop îndeplinirea viziunii NASA de a reduce costul aselenizării unui robot.

Peregrine transportă cinci încărcături utile NASA și alte 15 încărcături. Dintre acestea, un rover de mărimea unei cutii de pantofi de la Universitatea Carnegie Mellon.

Nu toate încărcăturile transportate cu această misiune sunt științifice. Spre Lună erau transportate și o copie a Wikipedia, o monedă fizică încărcată cu un bitcoin și cutii cu amintiri, de la romane și fotografii până la o mică bucată de pe Muntele Everest. De asemenea, la bord, prin amabilitatea firmelor de memoriale spațiale Elysium Space și Celestis, sunt rămășițe umane incinerate și ADN, dintre care unele aparțin lui Gene Roddenberry, creatorul Star Trek.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...