Spre deosebirile de întâlnirile anterioare din această etapă, discuțiile dintre miniștrii Guvernului Ponta, reprezentanții Fondului Monetar și cei ai Ministerului de Finanțe au loc separat.
FMI nu prea are însă ce să evalueze, pentru că România a făcut puține progrese și nu și-a respectat angajamentele. Este vorba de întârzierea numirii managerilor privați, de întârzieri la privatizarea companiilor de stat, la absorbția fondurilor europene și lista poate continua.
În aceste condiiții, Executivul a solicitat prelungirea cu două luni a Acordului cu FMI pentru a îndeplini angajamentele asumate de România. Însă, în lipsa unui raport de evaluare, Fondul nu va elibera următoarele două tranșe de bani, adică 400 de milioane de euro.
Motivul prelungirii Acordului cu FMI este finalizarea angajamentelor fără nicio grabă, precum în cazul Oltchim, a declarat, vineri, prim-ministrul Victor Ponta.
„Eu am solicitat în discuțiile cu cei de la Fondul Monetar Internațional o prelungire cu două luni pentru a finaliza pe zona de reforme structurale. Se finalizează listarea Transgazului, se avansează cu procedura de restructurare la Oltchim, e foarte posibil să avem până atunci discuții avansate privin o nouă licitație, se începe procedura pentru CFR Marfă”, a precizat Victor Ponta.